Az Illinois Egyetem legújabb kutatása azonban meglepő eredményekkel rukkolt elő, amely megnyugtathatja a kutyáikat vegán módon tápláló gazdikat.

Az állateledel kínálat

A Kutyabarát Magazin híreiben számtalan érdekességgel találkozhatunk és tudjuk, hogy mennyire fontos a kutyáink helyes etetése. A piacon ma már számtalan márka kínálja kutyaeledeleit, ezeken belül pedig szinte végtelen variációt találhatunk. Különféle ízesítés, hozzáadott vitaminok, nyomelemek, méret szerint szekventált választék, különböző problémákra specializált tápok várnak, nem könnyű kiválasztani kiskedvenceink tökéletes táplálékát.

A kínálatban megtalálhatjuk a vegán és a vegetáriánus tápokat is, így aki ragaszkodik ehhez az etetési módhoz, széles választékot találhat kutyája számára. Sokan azonban ferde szemmel néznek azokra, akik ily módon táplálják a kutyájukat és azt vizionálják, hogy az állat előbb vagy utóbb hiánybetegségekben fog szenvedni.

Éppen ezért az Illinois Egyetem kutatói kísérletben igyekeztek megvizsgálni ennek valóságalapját.

A kísérlet lefolytatása

A kutatók három hétig tartották a kutyákat különböző étrenden. Nagyon fontos, hogy a kutatásban olyan vegán ételt kaptak a kutyák, melyek az ember számára is fogyaszthatóak. Az egyik fajta vegán étrendben gabona is helyet kapott, a másikban még az sem. A kontrollcsoport csirkés kutyatápot kapott.

A vegán étrendet dietetikusok állították össze. Helyet kapott benne a csicseriborsó, a lencse, az édesburgonya, sütőtök, alma, áfonya, a borsó vagy a sárgarépa. Mind a három étrendet úgy állították össze, hogy megfeleljen az Amerikai Takarmány Ellenőrző Szervezet előírásainak, vagyis teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálást biztosított.

A kísérlet eredménye

Három hét elteltével megvizsgálták a kutyák vérképét, a székletét és a bélflóráját. Az eredmény meglepetést okozott, hiszen a vegán étrenden lévő kutyák vérében a triglicerid- és a koleszterinszint jóval alacsonyabb volt, mint a csirkés táppal etetett kutyák esetében, de a székletben és a bélflórában is jelentős különbség jelentkezett a vegán ételekkel etetett kutyák javára. Csökkentek a széklet szagáért felelős vegyületek, valamint a bélflóra összetétele is sokkal kedvezőbb volt.

Összességében tehát a kutatók megállapították, hogy a megfelelő módon összeállított vegán étrend mégiscsak egészséges lehet a kutya számára, hiszen a kísérletben adagolt vegán táplálék megfelelő székletminőséget, magas tápanyag-emészthetőséget, valamint a vér pozitív irányú megváltozását okozta. Ezzel akár meg is dőlhet az állatorvosok kutyák számára vegán étrendet tiltó elmélete.

Címkék: táp, eledel, aletmód, kutyabarat, gazdi, magazin, portál, weboldal, kutya, reklám