Az általános nyelven túl igazán speciális szakkifejezések használata is mindennapos, ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy még a nyelvtanárok sem két lábon járó szótárak, így a nyelvhasználóktól még kevésbé várható el, hogy mindent tudjanak. 

Az viszont annál inkább, hogy tudják, hol keressék azt, amit nem tudnak! 

A papíralapú szótárak előnye

Bár az internet elterjedésével már az online szótárak aratnak, azért nem árt, ha az Oxford Corner Könyvesbolt szakszótárait papíralapon is tudod forgatni.

Több előnye is van a hagyományos szótáraknak, ezek közül hoztunk neked néhányat!

- Azok a szavak, amelyeket nem csupán begépelsz az online szótár keresőjébe, hanem akár percek alatt találod meg a klasszikus szótárban, jobban megmaradnak, hiszen többet dolgoztál velük.

- Kitűnő agytorna a szótárazás, ami nem engedi, hogy eltunyulj!

- Akár nyelvvizsgán, akár internet nélküli élethelyzetben is remekül meg fogod tudni oldani a feladatot, hiszen ha rutinosan használod a szótárat, akkor rövid idő alatt rá fogsz bukkani arra, amit keresel. Nem beszélve arról, hogy nyelvvizsgán csak a hagyományos szótár lehet ott veled, a netedet pedig kötelezően ki kell lőnöd.

Láthatod hát, a szótár ugyanolyan, mint a könyvek. Az e-bookok megjelenésével mindenki temetni készült a hagyományos könyveket, aztán láss csodát, még a harmadik évezredben is hatalmas népszerűségnek örvendenek!

Nem mindent találsz meg az általános szótárakban!

Talán nem meglepő, de az általános szótárakban csak azok a szavak és kifejezések szerepelnek, amelyeket a köznyelv használ. Számtalan olyan terület van, ami annyira speciális, hogy a társadalom csupán egy kisebb-nagyobb rétege használja. 

Éppen ezért, ha olyan szakterületen dolgozol, ahol rengeteg szakkifejezés használatos, érdemes beszerezni magadnak egy-egy szakszótárat! Ma már nem csupán a klasszikus témakörök (biológia, kémia, zene vagy orvoslás) kapnak külön szótárat, hanem az olyan területek is, mint a szociológia, a kritikus gondolkodás vagy éppen az állattan!

Időtöltésnek sem utolsó!

Persze, tudjuk, hogy ahhoz nagyon elhivatottnak és nagyon fanatikusnak kell lenni, hogy valaki szabadidejében a szakszótárat lapozgassa, ám mindenképpen érdemes kipróbálni, ugyanis rengeteg dolgot tanulhatsz belőle!

Csapd csak fel találomra, és meglátod, egyik szó fog elvezetni a másikig, és észrevétlenül telnek majd a percek, amíg egyszer csak azt nem veszed észre, hogy már egy órája a szótárat bújod, és egy csomó hasznos kifejezéssel gazdagodtál, amit a következő e-mailedben vagy a soron következő megbeszéléseden el is fogsz sütni.

Valószínűleg soha nem fogod az összes szakkifejezést kirázni a kisujjadból, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene törekedned arra, hogy minél többet megismerj belőlük!

Címkék: szótár, oxfordcorner, webshop, online, reklám