Ám ha ismereteid eddig kimerültek annyiban, hogy rendelsz egy HDMI kábelt a Tok-Shop.hu oldalról, majd miután megérkezik kibontod, bedugod, működik és kész, akkor most tarts velünk, mert sok érdekes infót hoztunk számodra!

A kezdetek: mi szükség volt a HDMI kábelekre?

Amikor a 2000-es években az analóg technológiát felváltotta a digitális, kiderült, hogy a jelek továbbítása minőségromlás nélkül meglehetősen nehézkes. A hangot és a képet például külön-külön kábeleken keresztül lehetett csak eljuttatni az adó eszköztől a képernyőig vagy az erősítőig, ezért a kábelezés túlságosan bonyolult és drága volt.

E probléma megoldására több nagy elektronikai gyártócég (például a Panasonic, Philips, Hitachi, Sony, Thomson) fejlesztői összefogtak, és megalkottak egy olyan vezetéket, amely képes továbbítani a digitális képi és hangi jeleket egyaránt, méghozzá zavar- és tömörítésmentesen. Ez lett a HDMI kábelek első generációja. 

A találmány hatalmas siker lett, mára már az átlagos otthoni felhasználók is jól ismerik a jellegzetes formájú csatlakozót és a hozzá tartozó kábelt.

A HDMI csatlakozók különféle típusai

Talán ezt sem tudtad eddig, de most eláruljuk, hogy többféle HDMI csatlakozó is létezik. Te minden bizonnyal a “Type A”-t ismered, ugyanis ez a legelterjedtebb formátum. A 13,9 mm széles, 19 tűs csatlakozóhoz való aljzat megtalálható a legtöbb TV-n, laptopon, asztali PC-n, játékkonzolon. SD-től 8K-ig képes hangot és képet továbbítani.

A “Type B” ezzel szemben 29 tűs, ezáltal extrémen nagy felbontású jelet is tud továbbítani. Viszonylag ritka, ugyanis főleg professzionális környezetben alkalmazzák, otthoni felhasználók többnyire csak akkor, ha például high-end audiorendszerük van.

A “Type C”-t más néven hívják mininek is, ugyanis a csatlakozó mindössze 10,42 mm széles, viszont ugyanúgy 19 tűs. Kompakt mérete miatt az ehhez való csatlakozókat általában tableteken, digitális kamerákon találhatod meg.

A legkisebb pedig a “Type D”, azaz micro, a maga 6,4 mm-es csatlakozószélességével. Ezt némely okostelefonon, táblagépen, illetve autós tartozékokon (pl menetrögzítő kamera) lelheted fel. 

Mekkora hosszúságig használható a HDMI kábel?

Ez sok mindentől függ, de általánosságban elmondható, hogy nagyjából 20 méteres hosszúságig garantálható a stabil jelerősség, efelett már látványos, jelveszteségből adódó minőségromlás léphet fel. 

Ez kiküszöbölhető az úgynevezett aktív HDMI kábelek használatával, melyekre egy kis jelerősítő van felszerelve, így a hossz akár 50-80 méterig is kitolható. 

Egy másik módszer a HDMI hosszabbítók használata, melyekből szintén lehet kapni aktív változatot is. Ekkor távolságokra persze egy átlagos otthoni felhasználónak nemigen van szüksége.

Címkék: tok-shop.hu, reklám