A hőszivattyú nagy előnye, hogy a fűtés és a használati meleg víz előállítása mellett akár egy légkondicionáló berendezés, hűtésre is alkalmas, de az épület szellőztetését is képes ellátni. Új építésű családi és társasházak esetén tökéletes megoldást jelent, de meglévő otthonok fűtéskorszerűsítése esetén is működőképes.

Amit a hőszivattyúról feltétlen tudni érdemes

Nyugat-Európában évtizedek óta ismerik és alkalmazzák a hőszivattyús technológiát, azonban magas beruházási költségei miatt hazánkban még kevéssé elterjedt. Az energiaárak drasztikus emelkedése azonban jelentősen lerövidítette a beruházás megtérülési idejét, így a figyelem középpontjába került. A STIEBEL ELTRON hőszivattyú berendezései a jövő otthonainak megoldását nyújták már ma. 

A hőszivattyúk megújuló energiaforrásokat használnak, a föld, a talajvíz és a levegő hőjét, így kvázi ingyen juttatják energiához az ilyen berendezéssel ellátott háztartásokat. Napelemes rendszerrel kiegészítve az energiaköltségek lenullázhatók.

A hőszivattyú működése

A hőszivattyú működési elve azon a fizikai törvényszerűségen alapszik, hogy a melegebb közeg hőt ad át a hidegebbnek. Úgy működik, akár egy hűtőszekrény, ugyanis egy kompresszor és egy hűtőközegből álló keringető szerkezet mozgatja a hőt egyik helyről a másikra, hőt von el a külső forrásoktól és azt áramoltatja a beltérbe. 

Üzemeltetéséhez elektromos áram szükséges, amely abszolút környezetbarát módon, napelemek segítségével is előállítható, így a komplex rendszernek köszönhetően a háztartás energiafüggetlenné, önellátóvá válhat. A tévhitekkel ellentétben a hőszivattyú nem fogyaszt sokat, üzemeltetési költségének kb. 25%-a elektromos energia, a többi a környezetből származó megújuló. 

Milyen típusú hőszivattyúk léteznek, melyik a jó megoldás?

A környezeti hő típusa szerint alapvetően három típusú hőszivattyú létezik: a levegő, a talajvíz és a talajhő energiáját használó. 

A legalacsonyabb befektetési költséggel rendelkező és legelterjedtebb típus a levegő-víz hőszivattyú, amely a külső levegő hőjét használja a fűtéshez és a hűtéshez. Energiahatékonysága a legalacsonyabb. Hátránya, hogy az előállított hő külsőhőmérséklet-függő, így túlságosan alacsony hőmérséklet esetén rásegítést igényel. 

A talajvíz hőszivattyú a leghatékonyabb, gyakorlatilag ingyen lehet vele fűteni, azonban telepítése költséges, és feltétele az elegendő mennyiségben rendelkezésre álló talajvíz.

A geotermikus energiát hasznosító talajszondás hőszivattyú telepítése a legköltségesebb, így nagyobb beruházás esetén térülhet meg. 

A hőszivattyú környezetkímélő, energiatakarékos, gazdaságos, biztonságos és hosszú élettartamú megoldást kínál az otthonok számára az Ön kényelméért.

Címkék: légkondicionáló, takarékos, hűt, stiebel-eltron, talajvíz, hőszivattyú, napelem, energia, reklám