null

A napelemes rendszerekben rengeteg lehetőség rejlik

A Napelemespályázatok napelemes rendszereivel lakossági felhasználóként vagy kis- és középvállalkozásként is elérhetjük a nulla forintos villanyszámlát, de nemcsak akkor van erre lehetőségünk, ha a jelenleg elektromos árammal működő eszközeink kapacitásigényével számolunk. Egyáltalán nem ördögtől való, sőt, kifejezetten bölcs gondolat, ha még azelőtt, hogy belevágnánk a napelemes projektbe, felmérjük, hogy milyen lehetőségeink adódnak még.

Ha például nem szeretnénk függni a gáztól, akkor a fűtést elektromos fűtésrendszerre válthatjuk, de akár a meleg víz előállítását is megoldhatjuk, például napkollektor alkalmazásával. Figyelem, az utóbbi nem egyenlő a napelemes rendszerrel, hiszen ebben az esetben nem villamos energiát állítunk elő, hanem egy speciális csőrendszert alkalmazunk, melyben víz kering! A napsugárzás ezt melegíti, s az ily módon felmelegedett víz kerül felhasználásra otthonunkban.

A másik lehetőség az elektromos autó vásárlásában, s az otthoni töltők alkalmazásában rejlik, amivel a napelemes rendszer által termelt energiát arra is fordíthatjuk, hogy közlekedni tudjunk a kocsival.

Az otthoni töltők jelentősége

Az elektromos autó kiváló opció, ha szeretnénk környezettudatosabbak lenni, s nem akarunk függni az egyre magasabb üzemanyagáraktól. A kiépített napelemes rendszerhez ráadásul hozzákapcsolhatóak az elektromos autók “tankolására” kifejlesztett otthoni töltők is. 

Többé nem kell a benzinnel és a dízelolajjal foglalkozni, mégsem kerülünk hátrányba az elektromos autó használata miatt, hiszen az otthoni töltésnek köszönhetően mindig üzemelésre készen fogja várni, hogy útra keljünk. Anélkül, hogy ezért külön fizetnünk kellene vagy bárhová el kellene mennünk.

Hogyan érdemes kalkulálni?

Ne lepődjünk meg azon, hogy az elektromos autókhoz viszonylag nagy energiafelhasználást kell társítani. Mivel mindezt megújuló energiaforrás alkalmazásával tesszük, ezért nem károsítjuk vele a környezetünket. Azonban számítani kell arra, hogy egy átlagosnak mondható 50-100 kWh-s járműnél az akkumulátorok energiaigénye akár akkora lehet, mint a teljes háztartás energiaszükségletének a fele. 

Természetesen sokat tehetünk azzal is az optimális energiafelhasználásért, hogy racionalizáljuk az igényeinket, csökkentjük szükségleteinket, illetve változtatunk korábbi szokásainkon.

Intelligens elektromos autótöltővel elláthatjuk energiával járművünket akár közvetlenül a napelemes rendszerről, akár akkumulátorokról, akár mindkettőről együtt. Általa kivitelezhetővé válik, hogy optimalizáljuk a teljes szisztémát, s beállíthatjuk, hogy mikor élvezzenek elsőbbséget a háztartásban működő eszközeink, s mikor az autónk.

Címkék: napelem, pályázat, reklám