null

A rendszerek között különbséget kell tennünk a méret, az elhelyezés és a működés alapján, ez utóbbi az inverterre is vonatkozik. 

Milyen napelem rendszert válasszunk?

Alapvetően három napelemes rendszer típust különböztetünk meg: szigetüzemű, hálózatra visszatápláló és hibrid üzemelésű napelemes rendszer. Ha a megtermelt energia mennyisége túlmutat a felhasználáson, a rendszert azt a hálózatra táplálja vissza. Maga a teljesítmény az invertertől is függ, ezért ebben is kellően körültekintőnek kell lennünk. A Wagner Solar Hungária SolarEdge inverterei kiváló minőségűek, és a csapat szakértelmével ötvözve felállítható a számunkra ideális rendszer. 

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer talán a legköltségkímélőbb és a legegyszerűbb is és a lakossági körben a legelterjedtebb megoldás. A napenergia hasznosítása a termelés idejében lehetséges a háztartási eszközök által. Amennyiben az adott háztartásban több energiára van szükség, akkor egy ad-vesz mérőórán keresztül lehetőség van arra, hogy a hálózatról vételezzünk áramot.

Nem csak egy lehetőségünk van

A szigetüzemű napelemes rendszer típust elsősorban tanyáknál és nyaralóknál alkalmazzák, ahol a hálózati áram nem érhető el, illetve a csatlakozás kiépítése meglehetősen drága lenne. Ez a megoldás jól használható a járművek, műszerek, szerszámgépek és a szórakoztató elektronika áramellátására. Mivel hálózatfüggetlen rendszerről beszélünk, a telepítés költsége akár 50-70%-kal magasabb is lehet a visszatápláló rendszerekhez képest. A jelentős költségnövekedés az akkumulátor szükségességének és a napelemek mennyiségének tudható be. Engedélyeztetni nem szükséges, mivel nem csatlakozik a hálózatra. 

Nem mehetünk el szó nélkül a hibrid üzemű napelemes rendszer típus mellett sem, amely mint már az elnevezéséből is sejthető, a hálózatra tápláló és a szigetüzemű napelemes rendszerek ötvözete. Mindkét üzemmód ellátására alkalmas, és mivel működése érinti az áramszolgáltatói hálózatot, engedélyköteles.

Ezért fontos az inverter

Ezeknek a típusoknak a különbségei az akkumulátoron túl az inverterekből adódnak, azaz abból az eszközből, amely az egyenáramot “hálózati” váltóárammá alakítja át. A hagyományos rendszerek úgynevezett sztring inverterrel vannak ellátva, amely mondhatni a leggyakoribb típus. Viszonylag olcsó, nagy hatásfokú. Megbízható megoldásként tarthatjuk számon, viszont az árnyékhatásokra jelentős áramkieséssel reagál.

A SolarEdge inverterekhez a napelemek optimalizálók segítségével csatlakoznak, és ez az optimalizáló képes arra, hogy elkülönítse egymástól őket. Ezáltal lehetőségünk nyílik arra, hogy a napelemeket akár panelenként nyomon kövessük. Az ilyen okos napelemes rendszer nagyon biztonságos, leállás vagy hiba esetén 1V-ra csökken az áramerősség optimalizálónként.

Címkék: inverter, napelem, reklám