Az eladások jelentősen felülmúlják a versenytársakat, még egy rosszabb gazdasági helyzetben is. Már maga a járvány is hatással volt rá, ezáltal viszont még többen megszerették ezt az időtöltési formát, sokkal többen érdeklődnek a PS5 iránt. De mi is ez és miért van ekkora sikere? Ebben a cikkben erre a kérdésre kerestük meg a választ!

Az PS5 sikere

Az idei év mindenki számára nehéz, bár ezt a videojátékok piaca nem feltétlenül érzi meg annyira. Az elmúlt időszakban ugyanis folyamatosan növekedett az egyes kiadások eladása, főként a PS5 esetében. Mindenki szeret valamivel játszani, legyen szó társasjátékokról, kártyás játékokról, vagy persze videojátékokról - a Sony továbbra is vezet az úgynevezett "konzolháborúban". A cég közzétette a legújabb pénzügyi jelentését, amiből kiderült, hogy a 2020-as évet követően, 2021-re is növekedett azok száma, akik ezt a játékot szerezték be maguknak. Az újgenerációs konzolból március 31-ig bezárólag - ami a pénzügyi év végét jelenti számukra, összesen 19,3 millió PS5-öt adtak el. 

Csak az utolsó negyedévben sikerült 2 millió vásárlót szerezni, ami bár nem olyan jó eredménynek számít, viszont lévén, hogy év elején nem annyira költenek az emberek, egész jó aránynak számít. A Sony videojátékos és hálózati szolgáltatásainak területe 5,1 milliárd dollárt zsebelt be három hónap alatt, ami jobb eredmény az előző évhez képest. Bár azért érdemes megemlíteni, hogy a PS5 még mindig nem teljesít annyira jó, mint korábban a PS4. Tudni kell azonban, hogy a nem túl nagy növekedés nem a kereslet csökkenése miatt következett be, hanem a chip hiány miatt. Emiatt kevesebb konzolt tudtak ugyanis gyártani, tehát így máris jobb a statisztikai adat.

Mi várható a jövőben?

A Sony optimista és a következő negyedévre már további 30-35%-os emelkedést jósolt előre a második három hónapban. Az alkatrészek utánpótlása ugyanis folyamatban volt, ráadásul a külsős játékok kereslete szintén növekedésnek indult. Júniusban pedig elstartolt a PlayStation Plus szolgáltatás, ami hasonló a Game Pass-hoz, így ez is hatással lehet a PS5 keresletére. 

A friss pénzügyi jelentés szerint, amit nemrég adtak ki, abból úgy tűnik, hogy az eladások stabilak, bár a várt emelkedést nem sikerült elérni. A vállalat továbbra is arra számít, hogy idén sikerül a tavalyihoz képest jóval több, legalább 18 millió konzolt elpasszolni a vásárlóknak. Egyelőre a cél nem tűnik elérhetetlennek, viszont nem ártana egy kicsit belehúzni, hiszen június 30-ig, három hónap alatt mindössze 2,4 milliót tudott leszállítani a vállalat. Ami nem sokkal több, mint a korábbi évi 2,3 millió.

Miért ennyire népszerű?

A PS mindig is vezető volt a konzolok terén, hiszen talán ez volt az első olyan kiadás, ami már széles körben is elterjedt. A megfizethető áron megvásárolható konzol tartós használatra készült, a fejlesztők mindig azon dolgoznak, hogy az újabb kiadások sokkal jobbak legyenek az előzőnél. 

A legnagyobb konkurens az Xbox új generációja szintén igen keresett, de még így sem sikerült legyőznie a PS5-öt. Mivel az eszköz rengeteg játék működtetésére alkalmas, így vásárlóként nem kell kompromisszumot kötni ezek terén. Legyen szó kaland, akció, esetleg sport vagy szerepjátékról, a PS5-el az egész család ki tud kapcsolódni. Főként az őszi és téli időszak az, amikor amúgy is több időt töltünk a négy fal között. Miért ne lehetne azt izgalmasan és érdekesen megtenni? Végre nem kell azon tanakodni, hogy vajon mi legyen az esti program, hiszen a konzol segítségével szinte bármilyen játékkal elüthetjük az időt. A siker tehát nem véletlen, már csak az a kérdés, hogy a Sony hosszú távon is növelni tudja-e az eladásokat, avagy sem. 

Címkék: Sony, PS5, playstation, konzol, játék, reklám