Az egészséges gyep fenntartása nemcsak a tavaszi, nyári hónapokra korlátozódik, egész évben figyelemmel kell kísérni a fűfelület állapotát, és mindent megtenni annak érdekében, hogy tavaszra, amikor újraéled a természet, így a gyep is, adottak legyenek a körülmények. Mert csak ezután, nyáron következik az igazi erőpróba a fű számára.

Gyepbetegségek

Amennyiben figyelünk és kielégítjük a gyep tápanyag szükségeleteit, nem betegszik meg. Akkor következhet be a baj, ha megbomlik az egyensúlyi állapot, és valamilyen hiány keletkezik. A Kertfüvesítés talajkondicionálóinak használatával a gyep ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. 

A fű különböző eredetű betegségei elég látványos és jellemző tüneteket produkálnak, a fű gyengévé, ritkává és foltossá válik, megváltozik a színe, megjelenik benne a moha, a gyomok, egyebek. 

A gyepbetegségek alapvetően két csoportba sorolhatók, gombás és bakteriális megbetegedésekről beszélhetünk. Mivel többféle betegség is okozhat ugyanolyan vagy erősen hasonló tüneteket, nehéz lehet a felismerése, ennek okán pedig a helyes kezelés, viszont az orvoslás miatt kulcsfontosságú a helyes diagnózis felállítása.

null

Pythium, a gyilkos talajgomba

A forró nyári nappalok és a meleg éjszakák miatt a talaj nem tud lehűlni, akkumulálja a meleget, ami a páralecsapódással együtt  kedvez a gombabetegségeknek, így a Pythium nevű gombának is, amely akár egyetlen éjszaka alatt is tönkre tudja tenni a gyepet. 

A betegség megjelenéséhez elég egy párás, fülledt éjszaka. A gomba foltszerűen indul és mint egy gyilkos kór, néhány nap alatt letartolja a teljes gyepfelületet. Felismerése könnyű, a gyepen kezdetben vizes, zsírosnak tűnő nyálkás sötét foltok jelennek meg, majd a fűszálak összezsugorodnak, elszáradnak, vattacukorszerű micéliumok kerülnek a fűbe. A gyökérnyak rothadásnak indul, a fűszálak könnyedén kihúzhatók a földből, gyökérzetük jellegzetesen sötét színű.

Prevenció a talajgombásodás megelőzésére

A Pythium akár 2 nap alatt is letarolja a gyepet, így egyetlen ellenszere a megelőzés. A tünetek kezelésével, gombaölő permetszerek használatával nem szüntetjük meg a kiváltó okokat,  csak az adott pillanatban teszünk egy kezelést a terjedés ellen.

A prevenció részeként egyrészt helyre kell állítani a talajegyensúlyt, visszaállítani a talajéletet, másrészt gondoskodni kell a tápanyagok, főként a kálium folyamatos pótlásáról. Továbbá fel kell készíteni a gyepet a hőségre. Mindig a reggeli órákban öntözzünk, és csak amikor szükséges, csapadékos napokon ne. Ne engedjük, hogy sűrű legyen a gyepállomány, ritkítsuk éves szinten kétszer, továbbá ne legyen túl kicsire nyírva, de ne hagyjuk nagyra se nőni a füvet, az arany középút 4 cm magasság.

A talaj szerkezete, összetétele, minősége és tápanyagtartalma jelentősen befolyásolja  a gombák megjelenését, ezért a gyepápolást a talajnál kell kezdeni. 

Címkék: , kert, reklám