Úgyhogy egész pontosan a sörkészítés eredete lesz az, amit dióhéjban igyekszünk majd kutatni. Izgalmas lesz tehát a program, vágjunk is bele a részletek ismertetésébe!

A világ legrégebbi sörgyárának izgalmas felfedezése

Elképesztő felfedezésre sikerült bukkanni nemrégiben! Minden jel arra mutat ugyanis, hogy ókori Egyiptom egyik legismertebb régészeti lelőhelyén a világ legrégebbi sörgyárára sikerült bukkanni.

Maga a felfedezés egy ízig-vérig lelkes sörkalandor, Travis Rupp nevéhez köthető. Könnyen lehet tehát, hogy az iDrinks sör kínálatában elérhető minden egyes palack kiindulópontját sikerült megtalálni.

Hálásak lehetünk egyébként Rupp tevékenysége és az antik sörfőzdék kutatása miatt. Neki ugyanis eltökélt szándéka, hogy briliáns régi recepteket találjon a 21. századi sörrajongóknak. Ha díjazzuk az efféle antik zamatokat, akkor nem akármilyen élményekre számíthatunk.

Milyen kihívásokkal jár a történelmi sörök újrateremtése?

Korántsem olyan egyszerű dolog restaurálni az ókori sörkészítés receptúráit. A dolog egyik nehézsége pont a technológiában rejlik, másrészt a folyamat aprólékos kitalálása sem egyszerű, pláne a mai korban jellemző szokásokhoz igazodva.

Például szörnyen sokat torzíthat egy nem megfelelő eljárás az eredeti sör aromakarakterének megalkotásán. Természetesen ezt a legkevésbé sem szeretné az ember. De hasonlóan kényes területnek számít a víz kémiája, a légnyomás, vagy az a hőmérséklet, amelyen a víz melegítése történik.

Egyfajta sajátos időutazás tehát az, aminek Travis Rupp minden egyes nap a főszereplője. Azt pedig csak remélni lehet, hogy az áldásos tevékenysége minél több remekbe szabott produktummal jár majd.

Az ókori Egyiptom lehetett vajon a sörkészítés fellegvára?

Meglepően sok feltárt adat mutat egyértelműen ebbe az irányba. Például nem elhanyagolható tény, hogy rengeteg sörfőzdét találtak korábban a fáraók földjén. Sőt, egyes feljegyzések szerint a helyi sörfőzdék naponta akár 100 gallon mennyiségű sört voltak képesek előállítani.

Hasonlóképp beszédes adat, hogy a sörnek külön istennője volt az ókori Egyiptomban. Ő volt név szerint Tenenit. Úgyhogy bár bizonyos kérdésekben megoszlanak a szakértői vélemények, azért az ókori Egyiptom és a sörkészítés között gyanúsan sok az összefüggés.

Még egy erőteljes ok tehát arra vonatkozóan, hogy mi magunk is hódoljunk kicsit a kóstolás szépségének. Például az Avery Ales of Antiquity sorozat gyöngyszemeivel. Gondoljunk csak bele, mennyire klassz élményt jelenthet megkóstolni a különleges söröket Mükénéből, Egyiptomból és a viking világból.

Címkék: idrinks, sör, webáruház, online, reklám