Nincs ez másként idehaza sem, hiszen ez a legegyszerűbb módja a bankkártyával történő fizetésnek. Bár többségbe kerültek azok, akik így oldják meg a számlák kiegyenlítését, még mindig akadnak dolgok ezzel kapcsolatban, amikkel az emberek nincsenek tisztában. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk pár hasznos tudnivalót ezek alkalmazásáról.

A POS terminálok

Ez a készülék egy olyan eszköz, ami azt teszi lehetővé, hogy valaki készpénz nélkül fizessen. Ez legtöbbször bankkártyát és mobiltárcát jelent. A kártyaleolvasó terminál eredetileg a point of sale angol kifejezésből származik, ami egyet jelent az értékesítés helye szókapcsolattal. Ilyenkor ugyanis nem látjuk, hogyan és miként fizetünk, csak megtörténik egy adott helyen. Szerencsére a bankkártya terminálok használata nem okoz nagy fejtörést, hiába gondolja úgy valaki, hogy nagyon bonyolult ezeket működésbe hozni.

A POS típusai

A legtöbb szolgáltató annak érdekében, hogy minden igényt kielégítsen, többféle változatot készít. Számos asztali és hordozható típus létezik, de kapható már virtuális terminál is. Az egyik legismertebb a VPOS, amely nem fizikai, hanem a már említett virtuális megoldás, amit főként az online kereskedelmi tranzakciók kapcsán használnak. Ez egyet jelent az online vásárlással is. 

null

A másik a Soft POS, ami egy okostelefonos applikáció, ami lehetővé teszi az eszközöket a kártya elfogadására. Hazánkban elsőként a Fizetési Pont vezette be ezt 2020 év végén. Létezik azonban mPOS, ami okostelefonhoz csatlakoztatható, Mini POS, ami kisméretű és hordozható, illetve Desktop POS, ami egy asztali változat. 

Nagyon gyakori manapság továbbá a Wireless POS, a hordozható verzió, amit tölteni lehet, így olyan, mintha állandóan csatlakoztatva lenne. Ez lehetővé teszi az összes bankkártya használatát, de még nyugtát is tud nyomtatni. Sokszor az éttermekben találkozhatunk velük, ahol nincs lehetőség mással dolgozni. 

Mennyire biztonságos a POS terminál?

Érdekes kérdés, hogy még mindig vannak olyanok, akik kételkednek ennek a rendszernek a biztonságosságában. Bár a terminál látja a kártya adatait az azon lévő chipnek köszönhetően. Maga a vásárlás titkosítva zajlik, tehát senki nem fogja látni a háttérben zajló eseményeket. Persze, ahogy mindennél, úgy itt is lehetnek fennakadások, tekintve, hogy egy elektronikus rendszerről van szó. A legtöbb esetben azonban teljesen biztonságosan alkalmazható. Nem kell attól tartani, hogy a rendszer több pénzt venne le a számláról, esetleg ellopná a rajta lévő összeget. 

Mi van akkor, ha a terminál nem képes a kártyát leolvasni?

Mindig lehetnek hibák, így előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva a rendszer nem tudja leolvasni a bankkártyát. Ilyen esetben sokszor a kártya sérült, így nem jöhet létre a megfelelő kommunikáció a terminállal. Előfordulhat továbbá, hogy egy POS nem támogat egyfajta kártyatípust. Ez is ritka, de megtörténhet. Nem árt azonban a tranzakciót többször megpróbálni, csak akkor választani másik fizetési lehetőséget, ha ekkor sem találják a kapcsolatot egymással a terminál és a kártya.

Milyen előnyei vannak a POS használatának?

A mai modern világban sokan úgy gondolják, hogy a készpénz használata nehézkes, hiszen elfordulhat, hogy az embernek nincsen belőle elegendő egy vásárlás során. Mindig ügyelni kell arra, hogy legyen nálunk annyi, ami már elegendő. Sokszor nincs lehetőség azonban mással fizetni, hiszen egyes szolgáltatók, mint a fodrász vagy a kozmetikus ritkán tart magánál terminált. 

A másik kockázat, hogy a készpénz sokkal könnyebben elveszik, megsérül, ellopják, így biztonságosabb bankkártyán tudni a megtakarításunkat. Ezzel ráadásul szinte bárhol tudunk fizetni - az említett helyek egy részét kivéve -, így nem kell folyamatosan számolgatni a nálunk lévő pénzt, hogy vajon elegendő lesz-e a vásárlásra. A cégek számára azért éri meg, mert így sokkal több vendégre, ügyfélre számíthatnak, hiszen manapság szinte nincs ember, akinek ne lenne bankkártyája. 

Címkék: pos terminál, reklám