A Piggyback egy kiegészítő vezérlő, aminek a működési elve hasonló a tuningboxéhoz. Azokat a jeleket manipulálja, amelyek a gyári motorvezérlőbe jutnak. A nagy különbség a bemenő, valamint a kijövő jelek és vezetékek számában húzódik meg. Helyileg a motor és a gyári motorvezérlő közé kell beiktatni a Piggyback ECU-t.

Hogyan működik és mennyibe kerül a Piggyback?

Az eredeti vezérlőegység jeleket kap, ám a Piggybox ezeket a jeleket módosítja. Nem véletlen a többes szám, ugyanis nem egy, hanem számos jelről van szó. Ennél is nagyszerűbb módszert jelent a teljesen elszeparált, egyedi, programozható vezérlőegység.

Ha szeretnéd tudni, hogy mennyibe kerül egy Piggyback vezérlő, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot egy chip tuninggal foglalkozó céggel, mint amilyen az. Elöljáróban annyit, hogy egy hétszámjegyű összeget érdemes elkülönítened a vásárlásra.

Nézzünk a működésére egy kézzelfogható példát!

A dolgokat általában jobb konkrét példával szemléltetni, nincs ez másként a Piggyback vezérlő esetén sem. Általában véve kevésbé lesz az az érzése az embernek, hogy valaki csak a levegőbe beszél, de nem tudja alátámasztani bizonyítékokkal a mondandóját, ha van mögötte számszerű példa.

A teszt egy Toyota Hilux 2.5 D4D típussal történt. Annak okán helyeztek Piggyback vezérlőt a szóban forgó kocsiba, mert a normál szoftveres chiptuningra akkoriban még nem volt mód ezen típusok esetében. Jó tudni, hogy most már a Toyota és Lexus márkájú autók chiptuningjára is van lehetőség, méghozzá már OBD csatlakozón keresztül is.

Az autó teljesítményének fékpadon történő mérése lezajlott tuningbox által felvértezett állapotban, valamint a nélkül is. Teljesítmény terén extra 14 lóerő és 30 Nm nyomaték jelentkezett némi füst kíséretében. Ezek a számok nem szorulnak magyarázatra. Természetesen ez már egy acélosabb tuningbox, nem egy hagyományos rail tuningbox. Az ugyanis kizárólag a befecskendezési nyomás megemelésére képes, ám ezt a teljesítménynövekedést nem tudja produkálni.

A chiptuning nem gyerekjáték!

Cikkünk végén fontos leszögezni, hogy a chiptuning nem gyerekjáték. Mindenképpen felkészült szakembert bízzunk meg a feladattal, akinek rendelkezésére áll a tapasztalat mellett a megfelelő eszközpark is. Ez egy komoly munka, nem lehet pusztán videójátéknak tekinteni.

A chiptuning nem csupán arról szól, hogy az autóból az utolsó csepp teljesítményt is ki kell kaparni minden áron. Ha jó szakember végzi ezt a folyamatot, akkor lényegében a motor optimalizációjára kerül sor, a benne rejlő tartalékok felszínre hozásával, szem előtt tartva a biztonságot.

Címkék: chiptuning, ecotuning, teljesítmény, reklám, autó