A fogkorona kiváló megoldást jelent egy fog hiánya esetén

A fogkorona egy olyan oldhatatlanul rögzülő mesterséges fogmű, ami egyetlen fog pótlására szolgál. Mikor lehet szükség rá? Azokban az esetekben, amikor oly mértékben destruálódott a helyreállítandó fog koronai része, hogy azt már nem lehet helyreállítani sem töméssel, sem betéttel. Lehetőség van arra is, hogy ha egy fog már elvesztésre került, akkor a beültetett implantátumra is korona készüljön. Ezt a módszert alkalmazzák a Jildent Clinique francia nyelvű praxisában is. 

Jó megoldás lehet a korona:

- A fog letörése vagy nagy fokú szuvasodása esetén - ezek nagy foganyagveszteséggel járnának

- Ha a kérdéses fogban olyan nagy méretű a cserélendő tömés, hogy az már nem látható el másképp

- Esztétikai okok miatt - például, amikor két frontfog között zavaróan nagy a rés és ezt szeretnénk orvosolni

Hogyan készül a korona saját fogra?

A fogászati korona készítésének a lépései a következők:

- A fogorvos előkészíti az érintett fogat - eltávolítja a fogkövet, megszünteti a szuvas részeket, majd a megfelelő formára csiszolja a fogat - helyi érzéstelenítés mellett.

- Ezután következik a lenyomatvétel, ami tulajdonképpen a fogról egy mintavételt jelent. 

- Majd egy ideiglenes műanyagból készült fogkoronát helyeznek fel annak érdekében, hogy a lecsiszolt fogat megvédjék. 

- A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a végleges koronát. 

- A következő alkalommal az elkészült koronát a fogorvos felpróbálja az előkészített fogra - amennyiben ez sikeres, beragasztja azt.

- A fogkorona rögzítéséhez speciális ragasztócementet alkalmaznak.

Hogyan készül a fogászati korona fogimplantátumra?

Az implantációs fogpótlás tökéletes választás minden olyan esetben, amikor a hiányzó fogat időtálló módon szeretnénk pótoltatni. A műgyökeret beültetik a hiányzó fog helyére, az állcsontba, majd a gyógyulási folyamat befejeződése után erre rögzül majd a korona. 

Az implantátum beültetése során előnyt jelent az is, hogy a foghiány melletti fogak érintetlenül maradnak, azaz nem kell lecsiszolni őket a korona felhelyezése miatt. 

A korona alapanyaga

Léteznek nagyobb esztétikumot biztosító fémmentes koronák és nagyobb teherbírást lehetővé tevő, fémre épített, kerámia rétegekből álló koronák is. 

A cirkon korona és a préselt kerámia korona egyaránt a fémmentes koronák közé tartoznak. A cirkon korona, ami egy porcelánnal bevont cirkónium vázra épített korona, kiemelkedő szilárdsággal rendelkezik. Előnye, hogy szinte észrevehetetlen a kívülállók számára - a valódi fogakkal tökéletesen egyező megjelenést biztosít és használható fémallergiások esetében is.

A fémkerámia fogkorona előnyét a nagy teherbírása jelenti, a porcelán rétegeket egy rendkívül szilárd fémvázra viszik fel a pótlás külső felületére. 

Hiányzik egy fogad? Ne aggódj - inkább vedd igénybe a fogászati korona nyújtotta előnyöket!

Címkék: jildent, korona, implantátum, fogorvos, fog, reklám