Annak érdekében, hogy mihamarabb jobban érezhessük magunkat, tekintsük meg ezeket az egyszerű módszereket a puffadás leküzdésére.

Igyunk többet!

A vízbevitel növelése csodákra képes. A víz kiöblíti a salakanyagokat a szervezetből, és segít a dolgok mozgósításában, ha székrekedésünk van – ez a puffadás gyakori következménye, különösen terhes nőknél és újdonsült anyukáknál. 

Továbbá ne felejtsünk el sok gyümölcsöt és zöldséget enni, mert ezeknek körülbelül 80-90 százaléka víz. A narancs és a görögdinnye két igazán nagyszerű opciónak számít.

Együnk több rostot!

A rostok megakadályozzák a puffadást és a székrekedést azáltal, hogy serkentőleg hatnak a vastagbél bélflórájának növekedésére, így növekszik a széklet tömege, és megsokszorozódik a jótékony baktériumok mennyisége. A nőknek legalább 25 gramm, míg a férfiaknak 35 gramm rostra van szükségük naponta, de legtöbbünk ennek a mennyiségnek alig a felét viszi be a szervezetébe. 

A rosthiány orvoslására kezdjük a reggelt például egy olyan gabonapehellyel, amely adagonként legalább öt gramm rostot tartalmaz. A nap folyamán pedig válasszunk nasiként más, magas rosttartalmú ételeket, mint például amilyen az eper, az áfonya, a szárított sárgabarack és az aszalt szilva. De a Skinny chips az activé FiberShake-től is egy nagyszerű megoldás lehet, amely egy hozzáadott olaj nélkül készült, extra ropogós zöldségchips vegán proteinnel.

null

De ügyeljünk arra, hogy ne vigyünk be túl sok rostot egyszerre, különben még jobban felpuffadunk, mint korábban! A szervezetnek időre van szüksége, hogy megszokja a megnövekedett bevitelt.

Kerüljük a gázképződést elősegítő ételek fogyasztását!

A bab és a keresztesvirágú zöldségek, például a brokkoli, a karfiol és a káposzta olyan cukrokat tartalmaznak, amelyeket egyesek nehezen emésztenek meg. De nem kell teljesen lemondani róluk. Ehelyett egyszerre csak egy fél csészét fogyasszunk ezekből az ételekből, és miután a testünk hozzászokik, néhány hét alatt fokozatosan növelhetjük az adag méretét.

Menta

A mentát már régóta használják az olyan emésztési rendellenességek csillapítására, mint például az irritábilis bél szindróma (IBS). Természetes szélhajtó, vagyis segít enyhíteni a puffadást okozó gyomorgázt és a kapcsolódó görcsöket is. Tehát amennyiben ez a kellemetlenség kínoz minket, akkor érdemes mentateát kortyolgatni, hogy elűzzük a haspuffadást.

Gyömbér

A friss gyömbér természetes gyulladáscsökkentő és szélhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik az emésztést, megnyugtatják az emésztőrendszert és enyhítik a megrekedt gyomorgázt. De a gyömbérben lévő gingerol vegyületek segíthetnek a menstruációs görcsök és a kapcsolódó puffadás enyhítésében is.

Címkék: chips, egészség, reklám