A Minecraft nem csak egy szórakoztató játék, hanem egy világ, közkedveltségének köszönhetően már oktatási platformja is van, amellyel akár a tanórák is színesebbé, izgalmasabbá tehetők. Mit tud ez a játék, minek köszönheti sikerét, hogyan képes primitív, pixeles grafikája ellenére is látványos játékokat utasítani maga mögé? 

A Minecraft 2009-ben indult útjára, és 5 év elteltével már igen komoly összegért került a Microsoft tulajdonába. 

Miben rejlik a Minecraft sikere?

A játék egyik sikere abban áll, hogy nincsenek kötött játékmenetek, a játékosok gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak, akárcsak egy homokozóban - erre utal a játéktípus angol elnevezése, a sandbox.

Aki nem ismerné, a Minecraft világa háromdimenziós kockákból álló blokkokból épül fel, amely a Földre hasonlít, bejárható és felfedezhető, nyersanyagok bányászhatók, amelyekből mindenféle építhető. 

Kreatív és túlélő módban is játszható, amelyekben más-más kihívásokkal kell szembenézni. Előbbiben az építésé, alkotásé a főszerep, olyan, mint egy digitális LEGO, míg a másikban a túlélésért kell küzdeni. 

Az egyszerű és szerethető grafika hamar belopta magát a kicsik és nagyobbak szívébe, nemcsak a LEGO dobta piacra Minecraft kollekcióját, hanem mindenféle hasznos és kevésbé praktikus holmik jelentek meg Minecraft-köntösben. A Mesés cuccoknál számtalan iskolaszer és egyéb apróság kapható Minecraft tematikában.

Mik a játék előnyei?

Ami miatt a felhasználók egyik nagy kedvence, az az, hogy a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt, bármi megépíthető. Fejleszti a kreativitást, a térlátást, a térben való gondolkodást.

Online formában több játékos is játszhatja, így a csapatmunka révén a társas készségeket is fejleszti.

A játék megtanítja a gyerekekeket döntések meghozatalára, kockázatelemzésre, erőforrás-gazdálkodásra, de rávezeti őket a befektetés és a megtérülés értelmezésére, és még sok egyébre.

A Minecraft-ban az építés időt és energiát igényel, ami türelemre tanítja a gyerekeket, ez pedig a mai instant, azonnali világban nagy érték.

A legnagyobb előnye viszont talán abban rejlik, hogy játszásához nincs szükség erős gépre, mert az egyszerű grafika jóvoltából egy belépő szintű általános PC-n, laptopon, de akár egy tableten vagy mobilon is könnyedén élvezhető. 

Ha már mindenképpen gépezne a gyerek…

… akkor ez a játék neki való, mert lenyűgöz és szórakoztat, logikus gondolkodásra sarkall, és nem mellesleg nem agresszív.

A szabadság és a lehetőségek széles tárháza teszi időtállóvá ezt a játékot, hiszen nincs a legújabb elvárásoknak eleget tevő grafika, de megvan benne az, amiért több, mint 10 éve olyan sokan rajonganak érte. 

Ha Minecraft-rajongó gyereked van, vess egy pillantást te is erre a körülrajongott játékra, egyszer-egyszer szállj be építeni vele, töltsetek értékes órákat együtt!

Címkék: minecraft, mesescuccok, számítógép, gyerek, ajándék, diák, reklám, játék