Stabilitás 

A nyitás irányát otthonunk igényeihez képest adhatjuk meg, így lehet valakinek az egyik szobában balos, a másikban pedig jobbos kivitelű ablaka. Mivel a szárny minden oldala el van látva záróponttal, így sokkal megbízhatóbb a működése, mint a csak nyíló, vagy a csak bukó társainak. 

Hibásműködtetés-gátló 

Ki hinné, hogy egy ilyen egyszerű szerkezet képes megvédeni magát, hogy ne lehessen kárt tenni benne? Pedig így van, noha nem a szándékos, durva bánásmód ellen védekezik, de a nem rendeltetésszerű használatot a gyártók kiküszöbölték a hibásműködtetés-gátlóval. Mit is jelent ez magyarul? Azt jelenti, hogy ha teljesen nyitott állapotban van, akkor nem lehet a bukó funkciót használni, illetve ha bukó állásban van, akkor nem lehet teljesen kinyitni.

Szeretné megtudni, hogy az Ön otthonába mit ajánlanak a szakemberek? Kérje ki az RS Ablak tapasztalt munkatársainak véleményét a bukó-nyíló műanyag nyílászárókkal kapcsolatban. 

A szellőztetés mértékének szabályozása

Főleg a magas páratartalommal rendelkező házaknál probléma a gyakori szellőztetés megoldása. Jó időben még szívesen tárja ki az ablakot, de a mínuszok inkább a csukva tartásra ösztönzik az embert. Friss oxigént mindenképpen kell beengedni a lakásba, hiszen pihentetőbben alszunk, jobban tudunk teljesíteni. A vizesedés, penészesedés hatékony megelőzési módszere a szellőztetés. A bukó-nyíló nyílászárókat elég csak megdönteni a légcsere érdekében, de ha még ezt is soknak találja, alkalmazza a résszellőztető lehetőséget. Ilyenkor a kilincset 45 fokban kell elfordítani, így néhány milliméternyire nyílik csak ki, amivel hosszabb ideig biztosíthatja az oxigén áramlását. 

Mit tegyen, ha egyszerre nyílik és bukik az ablak?

A hirtelen váltásoknál előfordulhat, hogy nem teljesen sikerül a megfelelő irányba fordítani a kilincset, így a nyílászáró egyszerre veszi fel a bukó és a nyíló pozíciót is. Ilyenkor úgy néz ki, mintha azonnal ki akarna szakadni a helyéről, de a legtöbb esetben szerencsére szó sincs ilyesmiről. Csukja be a nyílászárót és zárja be. Ezután forgassa el újra a kívánt nyitásnak megfelelően. Ha a kilincs vízszintes állásakor nem nyílik, hanem bukik, akkor szakemberre van szükség a javításhoz.

A bukó-nyíló ablakok azért ennyire népszerűek, mert többféleképpen oldható meg a szükséges légcsere, akár a résszellőztetést is használhatja rendszeresen. Védelmi mechanizmusa nem engedi, hogy a kilincs rossz irányba történő forgatásával valaki kárt tegyen benne. 

Címkék: nyílászáró, ablak, reklám