Ha neked is meggyűlt már a bajod a leragadó, odaégett, olajban tocsogó vagy kiszáradt palacsintákkal, akkor tarts velünk, leleplezzük a kulisszatitkokat!

1. trükk: a gondosan összeállított tészta

A palacsintatésztát illetően több “eredeti” recept is létezik: a legpuritánabbak csak lisztet, tojást és vizet tartalmaznak, míg a “menőbb” verziókba szódavíz, tej, olvasztott vaj, cukor és só is kerül. Az arányokat illetően szintén nincsenek kőbe vésett szabályok, a tésztának folyósnak, de nem túl hígnak kell lennie.

A finomabb végeredmény érdekében azt javasoljuk, hogy bátran gazdagítsd a tésztát a fent leírt hozzávalókkal, ügyelve arra, hogy az optimális állagot megőrizd.  

Ami nagyon fontos, hogy a tésztának teljesen csomómentesnek kell lennie, ehhez akár gépi habverőt is használhatsz. A masszát ajánlott a sütés előtt pár órával bekeverni, ugyanis jót tesz neki, ha szobahőmérsékleten pihenteted. 

2. trükk: a megfelelő palacsintasütő

Sokaknál ott bukik el a dolog, hogy normál serpenyőt használnak palacsintasütéshez, ugyanazt, amiben máskor rántottát vagy húst sütnek. Ezt gyorsan felejtsd el, a palacsintát csak palacsintasütőben szabad készíteni! 

A Gasztronagyker weboldalán többféle palacsintasütőt is találsz. Ez egy serpenyőhöz hasonló, ám sokkal laposabb falú edény, aminek általában hosszú nyele van.

Az ideális palacsintasütő egyenletesen oszlatja el a hőt, nem deformálódik, a tészta nem ég oda vagy ragad le benne, és olyan kialakítású a nyele, hogy a palacsintát egy könnyed mozdulattal meg tudod benne fordítani. 

Az anyagát tekintve készülhet klasszikusan öntöttvasból, rozsdamentes acélból, de lehet teflonbevonatos is. Amit viszont jól jegyezz meg: a palacsintasütőben soha ne készíts másmilyen ételt, kizárólag palacsintához használd! 

3. trükk: a sütés folyamata

A sütéshez szükség lesz valamilyen zsiradékra, ez lehet étolaj vagy olvasztott vaj. Vékony rétegben kend ki vele az edényt, majd hevítsd fel, és amikor már forró, mehet bele egy adagnyi tészta! Gyorsan mozgasd meg a serpenyőt, hogy a masszának még azelőtt legyen ideje szétterülni, hogy sülni kezdene!

Ezután tedd vissza a tűzhelyre, és süsd közepes lángon! Amikor a szélén már megsült, mozgasd meg a sütőt, és egy lendületes mozdulattal fordítsd meg a palacsintát! Ezt egy kicsit gyakorolni kell, de amíg nem megy, addig viszont használj szilikonlapátot vagy fakanalat, amivel alá tudsz nyúlni, de nem karcolod meg az edény felületét!

A másik oldal általában már gyorsabban elkészül. Ha a palacsintát könnyen tudod ide-oda csúsztatni a sütőben, akkor kész is van. Tedd ki egy tányérra és fedd le, hogy meleg maradjon! Végül kend meg tetszőlegesen sós vagy édes töltelékkel, majd tekerd fel, és szórd meg porcukorral, esetleg öntsd le valamilyen öntettel! Jó étvágyat!

Címkék: palacsinta, gasztro, reklám