A 12-es Apple sorozat sajnos nem úgy sikerült, mint ahogyan azt elvárta a gyártó ezért igen hamar leálltak a gyártásával, viszont a tavalyi évben egy új sokkal kifinomultabb és sokkal nagyobb élményt nyújtó okostelefon szériával álltak elő az iPhone 13-mal. Habár az árát tekintve még mindig igen magasan vetekszik elődjével azért az elmondható, hogy ez a modell klasszisokkal erősebb.

A kijelző mérete nem óriási, de nem mondható kicsinek sem mindössze 6,1 hüvelykes. A Mini 5,4”-es, míg a Pro Max 6,7”-os. Külső bevonata rendkívül erős és ellenálló, ezt egy úgynevezett Ceramid Shield bevonatnak köszönheti. Strapabíró lapos dizájnú kerettel rendelkezik, szinte egybe olvad a kijelzővel. Mindössze ötféle színben láthatjuk ezt a sorozatot a piacon, így mindenki megtalálja a stílusának megfelelő színt, emellett még teljesen por-, karc- és vízálló is.

OLED kijelzője hasonlóan a bevonatához igen ellenálló. Összehasonlítva, ha megnézzük az előző 12-es sorozatot láthatjuk például, hogy a képernyő fényereje 28%-kal lett nagyobb. Jellemzői közé tartozik a 460ppi képsűrűség a 800 nites maximális fényerő, a Super Retina XDR, a Dolby Vision és a HDR kijelző technológia. Nézzük meg ezek után kicsit közelebbről a kameráját is.

A kamera a fő erőssége ennek a modellnek ugyan is elmondható az, hogy az eddigieknél sokkal lenyűgözőbb élményt nyújt a használata. Egyértelműen az új széleslátószögű kamera sokkal több fényt gyűjt be, a Cinematic Mode-nak köszönhetően pedig mindig arra fókuszál amire kell. De ugorjunk egy kicsit vissza. Kettő darab hátlapi, valamint egy előlapi kamerával rendelkezik. Ez így önmagában még alapvető egy okostelefonnál viszont, amiben igazán különleges az az, hogy a főkamerái, valamint az előlapi kamera 12 megapixeles egyformán. Tehát legyen szó selfieről vagy bármilyen fotóról teljesen megegyező minőséget kapunk.

Annak köszönhetően, hogy 47%-kal több fényt enged be a kamera képes jobb fotókat és videófelvételeket készíteni. Bármilyen hihetetlen mozgás közben a képek abszolút nem mozdulnak el ezt az úgynevezett szenzormozgatásos optikai képstabilizálás biztosítja. Az Éjszakai módban készült felvételekre jellemző, hogy automatikusan a gyenge fényviszonyokhoz igazítja a beállításokat, így a felvételek sokkal pontosabbak és élesebbek lesznek. Nem csak távolról, de közvetlen közelről is nagy látóteret biztosít az ultraszéles kamera.

Említettem a fentiekben, hogy teljesen egyforma a hátlapi és előlapi kamera pixel értéke, így teljesen új értelmet nyer a szelfizés fogalma. A True Depth kamerarendszer ugyanazt nyújtja elől, mint hátul legyen szó filmszerű módról, fotografikus stílusokról, Dolby Vision HDR felvételekről, Portré módról, szelfiről éjszakai módban, Smart HDR4-ről vagy akár Deep Fusion-ról. Az arcfelismerést azaz a Face ID-t a True Depth kamerarendszer valamit az A15 Bionoc chip egyszerre támogatja. Ez a mód a legbiztonságosabb az azonosításra.

Ha a tárhelyet nézzük növekvő sorrendben, vagyis 128GB, 256GB, 512GB ezzel arányosan növekszik a telefonmodellek értéke is. Igazából itt az a lényeges választás, hogy mennyire tudjuk vagy akarjuk kihasználni magát a memóriát. Már alapból az szembetűnő, hogy az előző szériához képest a legkisebb tárhellyel rendelkező modell kétszeres nagyságú memóriával rendelkezik. Már az is igazán lenyűgöző, hogy a processzor magok száma 6, valamint, hogy A15 Bionic processzorral rendelkezik.

Tudását tekinve minden olyan alkalmazás fut rajta, ami a legtöbb Apple terméken. Mivel iOS rendszere van így csak és kizárólag erre alkalmas alkalmazások futnak az iPhone 13-as készüléken. Számos érzékelővel rendelkezik melyek között szerepel például gyorsulásmérő, barométer és giroszkóp is. Támogatja a wi-fit, bluetooth-ot, NFC-t, GPS-t és a vezeték nélküli töltést. Villámgyors chippel, valamint tartósabb üzemidővel rendelkezik. Ez abban nyilvánul meg, hogy az akkumulátora 2,5 órával hosszabb ideig birja az előző szériához képest. Az akkumulátor töltése lehet vezeték nélküli töltőkkel, hálózati adapterről vagy számítógépről USB csatlakozással. A gyorstöltés során akár 50%-os feltöltöttséget érhetünk el 30 perc alatt. Ehhez az is feltétel, hogy 20 wattos vagy annál nagyobb teljesítményű adaptert használjunk.

Elmondható, hogy a korábbi modellekkel szemben sokkal fejlettebb és erősebb lett ez a széria. Lehet, hogy árban tényleg nem a legolcsóbb okostelefon a piacon viszont mindazt képviseli, ami korábban még elképzelhetetlen volt. Nem véletlenül választották meg az iPhone 13-mat a tavalyi évben az év csúcskategóriás okostelefonjának.

Címkék: iPhone, mobil, okostelefon, reklám