Az öntözőrendszer téliesítése

Nincs is annál nagyobb bosszúság, mint amikor a saját gondatlanságunknak köszönhetően a téli fagyok tönkreteszik az öntözőrendszert, és ezzel csak akkor szembesülünk, amikor tavasszal már használni szeretnénk.

November tájékán, ha napközben még kellemes is az idő, éjszakánként már gyakran fagy, így ha eddig még nem tettük, akkor mielőbb téliesítsük az öntözőrendszert! Zárjuk el a főelzáró csapot, majd nyissuk ki az összes kézi csapot, hogy a rendszerben maradt víz kifolyhasson.

Ezután csatlakozassuk le az esőztetőket, öntözőfejeket, a tömlőket pedig tekerjük össze! Hogyha az eszközök sárosak, tisztítsuk meg őket némi mosószeres vízzel! Az öntözőrendszer alkotórészeit tároljuk száraz, fedett helyen, például a kerti fészerben.

Felkészülés a csapadékra

Habár a telek egyre enyhébbek, időnként mégis érkezik egy-egy nagyobb havazás, amit gyakran zimankós napok követnek. Ilyenkor elengedhetetlen az udvar, és a telkünk előtt haladó utcai járdaszakasz síkosságmentesítése.

Az ehhez szükséges eszközöket viszont ne akkor akarjuk beszerezni, amikor már leesett a hó. Általában ilyenkor a késve észbe kapó emberek megrohamozzák az üzleteket, így könnyen lehet, hogy nekünk már csak üres polcok látványa marad.

Ezért gondolkodjunk előre, és már most szerezzünk be egy Fiskars hólapátot a Fiskars & Gerber termékek webáruházából. Ha így teszünk, nem kell beérnünk azzal a termékkel, amit a legközelebbi üzletben épp találunk, hanem kedvünk szerint válogathatunk, hogy például műanyagból vagy alumíniumból készült fejjel, illetve sima, vagy teleszkópos nyéllel rendelkező hólapátot szeretnénk-e használni.

A lapát mellé érdemes még bekészíteni valamilyen síkosságmentesítésre alkalmas anyagot, például faforgácsot, homokot, vagy kalcium-kloridot. Ne feledjük, hogy a sózás ártalmas a környezetre, ezért azt ne használjuk, válasszunk inkább az előbbi alternatívák közül!

Ha mindezek megvannak, egy váratlan havazás sem okoz majd bosszúságot, hiszen minden szükséges eszköz rendelkezésre áll.

null

A szerszámok, gépek téli tárolása

A kéziszerszámokat tavaszig tároljuk fedett, száraz helyen, a garázsban vagy a kerti fészerben! Mielőtt azonban behordanánk őket, vessük alá mindet egy alapos tisztításnak! Távolítsuk el róluk a sarat, földet és fűmaradékokat, rozsdát! A fémből készült részeket végül töröljük át enyhén olajos ronggyal!

A benzinmotoros gépek, például a fűrész és a fűnyíró tankjából engedjük le az üzemanyagot, tisztítsuk meg a késeket, láncokat!

Hogyha bármilyen pótalkatrészre szükség van, azt rendeljük meg még most, mert tavasszal sokkal nagyobb lesz irántuk a kereslet, így elképzelhető, hogy nehezebb lesz majd beszerezni őket.

Címkék: szerszám, reklám, tél