Amikor egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent egyet, akkor mycoplasma baktériumokat ürít a levegőbe. Így akik még nem estek át ezen a fertőzésen, amikor belélegzik a fertőzött levegőt, könnyen megbetegedhetnek.

A baktériumok tracheobronchitist, magyarul légcsőgyulladást okoznak. Ennek jellemző tünete a torokfájás, a fülfájdalom, valamint a száraz köhögés. Kezeletlen vagy súlyos esetekben az agyat, a szívet, a perifériás idegrendszert, a bőrt és a veséket is károsíthatja. Előfordulhat vérszegénység is, ritkább kimenetelében pedig halálossá válhat a kór.

Diagnosztizálása

A betegség korai diagnosztizálása igen nehéz, mivel kevés tipikus tünete van. Az előrehaladott mycoplasma pneumoniae a képalkotó és a laboratóriumi vizsgálatok során diagnosztizálható. Az orvosok antibiotikumot írnak fel a betegség leküzdésére. Amennyiben az orális, azaz a szájon át adható gyógyszerek nem működnek, vagy ha súlyos tüdőgyulladás alakul ki, intravénás antibiotikum adása is szükségessé válhat.

deliklinika.hu - 2021 október - Cikk3.jpg

A mycoplasma pneumoniae tünetei különböznek a közönséges baktériumok által okozott megbetegedésektől, mint amilyen például a streptococcus vagy a haemophilus baktériumfajok által okozott tüdőgyulladás. A betegeket általában nem kínozzák súlyos tünetek: légszomj, magas láz vagy produktív köhögés. Többnyire hőemelkedéssel, fáradtsággal, száraz köhögéssel, enyhe légszomjjal jár a kórkép.

Ritka esetekben a fertőzés károsíthatja a szívet vagy a központi idegrendszert. Ezek jellemzői: ízületi gyulladás és pericarditis (szívburokgyulladás), Guillain-Barré szindróma (amely egy neurológiai rendellenesség), encephalitis vagy más néven agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, hemolitikus vérszegénység, ritka bőrbetegségek (például Stevens-Johnson szindróma) és fülgyulladás.

Kire lehet veszélyes?

Az egészséges felnőttek immunrendszere képes leküzdeni a kórt, még mielőtt súlyosabb megbetegedéssé válna. A leginkább veszélyeztetettek: az idős, legyengült immunrendszerű betegek vagy a krónikus betegségekkel küzdő emberek, például a HIV-fertőzöttek, immunterápián vagy kemoterápiában részesülő páciensek. Ezenkívül az öt év alatti gyerekek is veszélyeztetettek lehetnek.

A legtöbb ember szervezete antitesteket gyárt egy akut mycoplasma pneumoniae fertőzés során, hogy megóvja magát az újrafertőzéstől. A tünetek a kezelés után egy-két héttel enyhülni szoktak. A köhögés rövid ideig elhúzódhat, de a legtöbb esetben négy-hat héten belül szövődmények nélkül múlik el. 

Amennyiben súlyos tünetei vannak, vagy ha a fertőzés zavarja a mindennapi életét, forduljon kezelőorvosához! Válassza a CMC Déli Klinika tüdőgyógyász szakembereit, ahol a legjobb kezekbe kerülhet!

Címkék: déli klinika, tüdőgyulladás, ellátás, reklám