Amennyi előnye van a klímaberendezéseknek, annyi kellemetlenséget is okozhatnak, ha nem tartunk be néhány egyszerű szabályt. Ha nem esünk túlzásokba ami a hűtést illeti, akkor önfeledten élvezhetjük az enyhet hozó fuvallatokat. Lássuk, mire kell ügyelnünk, ha bekapcsoljuk a légkondinkat. 

Csak annyira hűtsünk, amennyire szükséges 

Bármekkora hőség is van odakint, nem szabad túlságosan lehűtenünk a beltéri levegőt. A szervezetünket ugyanis megviseli a túl hirtelen jött túl nagy hőmérséklet-változás. Talán belépve a hűs belső helyiségbe kellemesnek tűnhet a váltás. Azonban nagyon könnyű így megfázni, a legnagyobb kánikula közepén is.

Arról nem is beszélve, hogy amikor el kell hagynunk a hideg épületet, még melegebbnek tűnik a kinti forróság. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek például ez plusz megterhelést jelent. Ám az egészséges emberek számára is kerülendő a túl nagy hőkülönbség.

Így állítsuk be a klímalapátokat

Nem csupán a hőmérséklet beállításával kell csínján bánnunk, amikor légkondit használunk. Arra is figyeljünk, hogyan állítjuk be a szerkezet lamelláit. Ne üljünk túl közel a klímaberendezéshez, és irányítsuk közvetlenül magunkra a lapátokat.

paramentesito.hu - 2021 október - Cikk2.png

Ha mondjuk a plafon felé állnak a lamellák, azzal számos kellemetlen tünettől megóvhatjuk magunkat. A nyári orrfolyás, tüsszögés, különféle ízületi és izomfájdalmak bizony sok esetben a nem megfelelő klímahasználatból adódnak. Ezt azonban egyszerűen elkerülhetjük, és a klíma a páramentesítésben is segítségünkre lesz.

A mobil klíma használatának szabályai

Nem csupán a beépített légkondicionáló használata során érdemes megfogadnunk bizonyos tanácsokat. A modern mobil klímák esetében is fontos, hogy megfelelően pozícionáljuk a hideg levegő áramlását.

A mobil klímák esetében is van lehetőség a kondenzvíz kivezetésére a fix klímákhoz hasonlóan. Ez ugyan csak egy opció, a beépített tartályokkal is kitűnően működnek a klímák. A meleg levegőt azonban mindenképp szükséges kijuttatnunk a készülékből. 

A rendszeres karbantartás fontossága

Mint minden háztartási készülék, a klímaberendezés is rendszeres karbantartást, tisztítást igényel. A légkondik esetében ennek kiemelt jelentősége van. Ennek az az oka, hogy a működés nélkül töltött időszakban elszaporodhatnak a kórokozók a klíma belsejében. 

Minden évben legalább egyszer alaposan takarítsuk ki a légkondink minden beltéri egységének szűrőjét. Szakember segítségét is kérhetjük a művelethez, ők szakszerűen elvégzik ezt a fontos feladatot. Az egészségünk megóvása szempontjából nem szabad elhanyagolni a klímakarbantartást. Ha odafigyelünk erre, nem kerülnek a mikroorganizmusok a légtérbe, és nem is lélegezzük be őket. 

Címkék: meleg, klíma, nyár, reklám, kis szines