Sokkal kevesebbet szoktak gondolni a párkányokról, mint amilyen fontosak. Sokan csak egy könyöklőt látnak benne vagy épp virágtartót, miközben ennél lényegesebb szerep hárul rájuk. Ebben a bejegyzésünkben segítünk neked kiválasztani a megfelelő külső párkányt, miután kicsit képbe hoztunk, hogy mi is ez valójában.

Miért fontos a külső párkány?

A külső és belső párkány között gyakorlatilag funkcionalitását tekintve nem igazán van különbség. Mivel sokan úgy vélik, hogy csak könyöklőnek vagy virágtartónak jók, ezért érdemes arról is beszélni, hogy miért is fontos egy párkány.

Egy jól beépített ablakpárkány megvédi a falat a nedvességtől. Hogy ezt a tulajdonságát garantáltan hozza is, kicsit kifelé lejtve kell beépíteni, hogy lefolyjon róla a nedvesség. Ez egy fontos szerep, mert így távol tartjuk a fal olyan gyenge pontjaitól a vizet, mint az ablak alsó része.

Viszont emellett hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik. Ugye te sem szeretnéd az udvarod vagy az utcát fűteni télen? Ebben nagy segítségedre lesz egy jól beépített ablakpárkány, mely nem engedi az ablak alatt kiszökni a meleget.

Műanyag vagy alumínium?

Mindkét típusban megvan minden kiváló tulajdonság, amit az előző bekezdésben felsoroltunk. Emellett időjárásállóak is. Jól bírják a nagy esőket, jégesőt, de az erős UV-sugárzást is.

Ha mégis választani szeretnél közülük, akkor az alumínium talán valamivel könnyebben és alaposabban tisztítható. Emellett a külső behatásoknak is valamivel jobban ellenáll. De egyik anyagból gyártottal sem tudsz melléfogni, az az igazság. Nézd meg a Redőny Diszkont ablakpárkány kínálatát, és szerezd be a számodra legmegfelelőbbeket még ma!

Mi alapján döntsek?

Többféle típus is van. Nem csak az alapanyaguk alapján lehet őket csoportosítani, hanem akár aszerint is, hogy melyiket hova ajánlja a gyártó. Vannak csak beltérre ajánlottak, de vannak univerzálisak is, amelyek kültérre és beltérre egyaránt kiválóak.

Mivel azt már leírtuk, hogy igazából nem tudsz mellényúlni, mert mindegyik típus kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, így más alapján kell döntened. Ez pedig sok esetben mi lesz szerinted? Nem, nem az ár! A kinézet!

Nagyon fontos ugyanis, hogy harmonizáljon a környezetével. Egy párkányt nem 1-2 hónapra vagy évre veszel meg. Azt szépen be fogod építeni a falba, és az onnan fog visszaköszönni még akár évtizedek múlva is. Ezért sem mindegy, hogy milyet választasz. Mindenképp olyat válassz, amelyik tetszik, ami számodra a legmegfelelőbb. Olyanra van szükséged, ami illeszkedik az összképbe.

Ehhez már találsz több típust is, akár fóliázott, különböző mintázatokat is kaphatsz beltérre. Kültéren persze kicsit kisebb a választási lehetőséged, de a beltér fontosabb. Letisztult fehér, vagy pl. famintás? Csak te döntesz!

Címkék: párkány, redőny, műanyag, reklám