Kiadjuk a munkát a kezünkből?

Magunk is vállalkozhatunk a kivitelezésre, de tudnunk kell, hogy rendkívül időigényes és még annál is több szakértelmet kíván. Sőt, terveinktől függően vannak olyan szerkezetek, melyeket egy generálkivitelezőn kívül más nem is vállal. Ilyenek a készházak, a szerelt vagy öntött beton házak. Első közös lépésünk a költségvetés megtervezése legyen! Törekedjünk az árazatlan költségvetés beszerzésére. Fontos tisztáznunk, hogy mi képezheti majd a költségek részét.

Az építési műszaki ellenőr szerepe

Akár felújítunk, akár új házat húzunk fel, mindenképpen kérjük műszaki ellenőr segítségét! Olyan jellegű építkezésekhez, amelyek megkívánják az építési napló vezetését és a kivitelezést több vállalkozóval készíttetjük, kötelező is a műszaki ellenőr felkérése. 2021. január 1-jét követően saját célra történő építkezéssel kapcsolatban már készenlétbe helyezni sem szükséges az e-építési naplót. Ettől függetlenül a napló vezetése nem felesleges, sőt!

A kiviteli terv

A kiviteli terv szükségességét a vonatkozó jogszabályok írják elő. Vannak azonban olyan szerkezetű építmények, melyek esetében akkor is javasolt a kiviteli tervű részletesség, ahol egyébként nem lenne kötelező. Általánosságban elmondható, hogy a kiviteli terv akkor válik kötelezővé, ha statikailag bonyolult építkezést tervezünk. Ilyenek lehetnek a monolit vasbeton, a nagyméretű támfal és a nagyfesztávú szerkezetek.

Családi ház esetében ezek ritkán fordulnak elő, de így is akad, amit hasznos megterveztetni. Ilyenek a szigetelések, a nyílászárók, a külső burkolatok vagy a magastetők. További hasznos ötletekért az építkezés kivitelezése kapcsán érdemes felkeresni az Építkezés.info oldalt, ahol szakértők segítik eligazodni az egyes lépésekben.

null

A kivitelező

Bevett szokás, hogy ajánlás alapján keressük fel a szakembereket. Ez azonban nem mindig vezet célra, hiszen igényeink mást diktálhatnak. Hasznosabb szakembertől kérni ajánlást egy másik szakemberre. Mindig ügyeljünk a referencia megtekintésére. Se időt, se pénzt ne sajnáljunk erre a lépésre és ne szerénykedjünk. Kérdezzünk rá a referenciával kapcsolatos feladatokra, felelősségre is. Kérjünk be egyszerre több ajánlatot, ugyanarra az árazatlan költségvetésre. A végül kiválasztásra kerülő szakemberrel kötött kivitelezési szerződés során fokozottan ügyeljünk a jogszabályi előírásokra. A kötelező rendelkezéseken felül sok egyéb kérdést is leszögezhetünk a megállapodásban.

Kitűzés és ellenőrzés

A kitűzés az épület pontos helyének megjelölését jelenti, ami rendkívül fontos lépés és nem enged meg tévedést. A rossz kitűzést csak több milliós költségek árán lehet helyrehozni. Ennek ellenőrzése a műszaki vezető és ellenőrök felelőssége is. A kitűzéshez javasolt geodéta felkérése is, ne spóroljunk rajta! A kivitelezés során fontos a tulajdonos folytonos ellenőrzése, amivel a jövőben a műszaki ellenőr munkáját tudja segíteni például fényképekkel.

Címkék: kivitelezés, építkezés, reklám