Amennyiben áfás a vállalkozás, a kiállított számlákon szereplő áfát be kell fizetni az adóhatóságnak. Vagyis a bevételi bizonylaton szereplő áfa egy átmenő tétel, mely nem a vállalkozásé. A bejövő számlákon szereplő áfa pedig levonásba helyezhető. Értelemszerűen az adott időszakra érvényes áfabevallás összege a fizetendő, valamint a levonható áfa különbségéből áll.

Milyen áfakulcsok vannak jelenleg Magyarországon?

A leggyakoribb a 27 százalékos áfakulcs. Azonban bizonyos esetekben a 18, illetve az 5 százalékos áfakulcs érvényesül. Azt, hogy mikor, melyiket kell alkalmazni, az áfatörvény melléklete részletezi.

Ráadásul olyan tevékenységek is vannak, melyek esetében nem kell felszámolni áfát. Ilyen például a banki, illetve az orvosi szolgáltatás. Ezeket a tevékenységeket is részletezi az áfatörvény.

null

Mit jelent pontosan az, hogy az adóhatóság elkészíti az áfabevallás-tervezetet?

Amennyiben online számlázó programmal történik a bizonylatok kiállítása, például a Billingo online számlázóval, akkor a számla adatai, egy összekötést követően, automatikusan bekerülnek a NAV Online Számla rendszerébe. Amennyiben hagyományos számla kerül kiállításra, rögzíteni kell az adatokat az említett rendszerbe. Pénztárgép esetén pedig azonnal továbbítódnak a számlaadatok az adóhatóság felé.

Szóval minden adat rendelkezésére áll a NAV-nak. Ennek köszönhetően elkészítik az eÁfát, az áfabevallás-tervezetet, mely tartalmazza a fizetendő áfát, a levonható áfát és ezek különbözetét, vagyis azt az összeget, amit be kell fizetni. 2021. július 1-től minden áfaalany részére elkészíti az áfabevallás-tervezetet az adóhatóság. Ez azt jelenti, hogy először 2021. augusztus 12-től érhető el a júliusra vonatkozó tervezet.

Kiknek lesz hasznos az eÁfa?

Az eÁfa azok számára hasznos, akik nem pénzforgalmi áfások, vagyis nem rendelkeznek olyan költségszámlákkal, melyek áfája nem levonható, vagy csupán részben vonható le. Fontos, hogy a számlákon minden esetben jó áfakód kerüljön feltüntetésre, különben nem kerülnek a megfelelő helyre a tervezetben.

A áfabevallás-tervezetben nem fognak szerepelni a kézzel kiállított nyugták, a NAV Online Számla rendszerébe fel nem töltött belföldi számlák, valamint a külföldi költségszámlák. A tervezetet minden esetben ellenőrizni és ha szükséges, javítani kell. Az ellenőrzés különösen fontos, hiszen minden hibáért a vállalkozó felel. Szóval az ellenőrzést érdemes könyvelővel végeztetni.

Címkék: billingo, eáfa, reklám