Ahány ember, annyi locsolási technika

Mindenki számára mást jelent a növényekről való gondoskodás, és más-más rituálékat jelent a locsolás is. Van, aki az egyszerű locsolókannára esküszik, más pedig egészen profi módon, öntözőrendszerrel vagy éppen egy locsolótömlővel gondozza növényeit és virágait.

Bármelyiket választjuk, és bármilyen eszköz áll rendelkezésünkre, a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk, az az időzítés és a víz minősége.

null

Mikor és mivel öntözzünk?

Locsolni a kora reggeli vagy az esti órákban a legszerencsésebb. Ilyenkor a föld hőmérséklete visszahűl, és az erős napfény sem perzseli meg a vizes leveleket és virágokat. Ez nem csak a növénynek kedvez, de pénztárcánkat is kíméli. Hűvösebb időben jelentősen kevesebb víz párolog el, ezért több jut a növények gyökérzetéhez.

Sokak számára újdonság lehet, hogy a vezetékes ivóvízhez képest az esővíz sokkal lágyabbnak számít. Ezért ha tehetjük, gyűjtsük az esővizet, és azt használjuk fel a kerti és balkonnövények locsolásához. A legtöbb növény ugyanis kimondottan a lágy vizet kedveli, és ahhoz szokott hozzá.

Gyárakhoz közeli településeken és nagyvárosokban azonban meggondolandó az esővíz gyűjtése és az azzal való öntözés. Az ilyen helyeken gyakran lehet szennyező anyagokkal tele az esővíz, emiatt a kémhatása is megváltozhat, ami nem kedvez növényeink számára.

Különböző növények vízigénye

A növényekre is igaz, akár az emberekre és az állatokra, nincs két egyforma igényű. Tapasztalás útján érdemes megismerni, hogy melyik növény mennyi vizet igényel, hol érzi jól magát, és mikor virul ki. Rengeteg helyről tájékozódhatunk a fajták igényét illetően, és számos nagyszerű locsolástechnikai eszköz is segítheti a gondozást.

Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a szabadföldben termesztett növényeknek kevesebb vízre van szükségük, ezért heti két alkalommal elég öntözni őket.

A cserepes növények, a lakások nagy kedvencei ellenben gyakori áztatást igényelnek, némely fajták kimondottak a napi öntözéstől érzik jól magukat. A fűszernövények és a cserepes növények jellemzően kisebb gyökérzettel rendelkeznek, ezért kevesebb, rövid idejű áztatás is megfelel nekik.

A bokrok és fák más kategóriába tartoznak ilyen téren, hiszen hatalmas, szerteágazó gyökérzetük hosszú métereken át futhat a föld alatt. Ezek öntözésénél figyelnünk kell arra, hogy a gyökérzetet alaposan átjárja a víz, bőségesen és bátran locsoljuk.

A locsolást jelentősen megkönnyítheti a megfelelő eszközök használata. A VasMuszakiBolt.hu webáruházában többféle minőségi terméket találhat, amelyekkel játék lesz a növényeiről való gondoskodás!

Címkék: locsolástechnika, öntözés, reklám