Az egyik legfontosabb tényező a rendhagyóságot illetően a lebonyolítás és a rendezés. Az EB történetében először rendezik a meccseket Európa szerte különböző városokban, országokban és nem egy, vagy kettő rendező országban.

A 12 város között pedig Budapest is helyet kapott, ahol nemcsak a torna legkeményebb csoportmeccsei, de egy nyolcaddöntő is lebonyolításra kerül. A pesti csoport különösen nagy figyelmet kapott, hiszen a magyar válogatott mellett több végső esélyes is már a kezdeti fázisban találkozik egymással.

Az F csoportban Magyarország mellett Portugália, Franciaország és Németország kapott helyet. Az utóbbiakat pedig a torna legesélyesebb csapatai között is számon tartják a nemzetközi sajtóban.

Íme tehát a 2020-as EB legesélyesebb csapatai, akiket a szurkolók, sajtósok, szakértők és sportfogadási oldalak is a legnagyobb favoritnak tartanak az EB-n:

Anglia: Az angol válogatott már a 2018-as ororországi világbajnokságra is az egyik legígéretesebb válogatottként érkezett és ennek megfelelően teljesített is egészen az elődöntőig, ahol az akkori nagy meglepetés csapat Horvátország legyőzte őket. Az angol válogatott az ezt követő három évben pedig tovább bővült fiatal reménységekkel, hihetetlenül gyors szélsőkkel és védőkkel, hatékony középpályásokkal. Angliát pedig nemcsak a torna győztesének tippelik a legtöbben, de még a gólkirályi címre is a szintén angol és már hosszú évek óta meggyőzően teljesítő Harry Kane-t jósolja Európa. Kane mellett pedig olyan további csúcsformában lévő játékosok alkotják a keretet, mint Raheem Sterling, Marcus Rashford, vagy éppen Jadon Sancho.

Franciaország: A francia válogatott mondhatni az előző néhány év legeredményesebb válogatottja. Már az előző EB-n a döntőben játszottak, ahol a hosszabbításban veszítettek Portugália ellen. Ezt követően nagy főlénnyel nyerték a 2018-as VB-t, idén pedig úgyszintén a legesélyesebb csapatok közé tartoznak a félelmetes középpályájukkal és támadósorukkal. Visszatér ugyanis hosszú idő után Karim Benzema, akit Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, valamint Paul Pogba támogat a támadásokban.

Belgium: A belga válogatott egyéni szinten majdhogynem a világ legjobb játékosait állítja elő. A támadásokat Romelu Lukaku mellett Dries Mertens, valamint a Hazard testvérek segítik. A középpálya motorja és a játék szervezője pedig a világ talán jelenlegi legjobb támadó középpályása, Kevin De Bruyne. Belgium is már fent van a világ futball térképén a 2016-os EB óta. A hihetetlenül gyors és techinkás csapatot azonban a franciák eddig minden alkalommal megállították. Nagy kérdés lehet tehát, hogy ha az idei EB-n is játszanak egymás ellen, akkor melyik válogatott jut tovább. Mindenesetre a belga “arany” generációnak talán ez lehet az egyik utolsó esélye, hogy nemzetközi téren is felkerüljenek a győztesek listájára.

Spanyolország: A spanyol válogatott az egyik legizgalmasabb csapat lesz az EB-n, mivel egészen megreformált kerettel indulnak. További különlegesség, hogy egyetlen Real Madrid játékos sem került be a keretbe, így a válogatott eddigi kapitánya Sergio Ramos sem lesz ott az EB-n. A Barcelona csapata sem ad idén túlságosan sok játékost a keretbe és a védelem másik tagja Pique sem utazik az EB-re. A Barcelonából mindössze Jordi Alba, Pedri és Sergio Busquets utazik, míg a gólszerzés a fiatal Ferran Torres, a La Liga egyik legjobb góllövője Gerard Moreno és Alvaro Morata, a Juventus csatárának a feladata lesz.

Németország: Az ötödik legesélyesebb csapat pedig az újjáépülőben lévő német válogatott lehet, akik a rutinos VB-t nyert játékosok mellett elhozzák a legtehetségesebb fiatal játékosaikat, a válogatott jövőjének szolgáló alapját is. Láthatjuk tehát Manual Neuert, Mats Hummelst, Tony Kroost, valamint lehet, hogy nemzetközi tornán utoljára Thomas Müllert is. A fiatalabb játékosok közül pedig Timo Werner és Kai Havertz is tagja a német keretnek, akár csak Leroy Sane és a fiatal Florian Neuhaus is. A német válogatottat azért is érdemes figyelemmel követni, mert habár a felkészülési meccseken időnként nem a legmeggyőzőbbek, viszont élsben szinte mindig a legkeményebb csapatok közé tartoznak. Érdekes lehet tehát, hogy az oroszországi VB kiesés után, hogyan szerepelnek majd az idei Európa Bajnokságon.

A sportújságírók mellett a különböző sportfogadó oldalak is felállították a saját rendszerüket, ahol a bet365 például az itt leírt országok mellett még Portugáliát és Olaszországot jegyezte fel a legesélyesebb országok közé.

A hivatalos 2020-as UEFA EB egy év csúszással, de megrendezésre kerül és a végső visszaszámlálás is elkezdődött. Kevesebb mint 10 nap múlva kezdetét veszi az EB, ahol Magyarország Portugáliát fogadja a csoportkör első mérkőzésén június 15-én délután 6 órakor Budapesten.

Címkék: sportfogadás, esély, Európa-bajnokság, győztes, reklám, labdarúgás