A Napkerék Egyesület által már 2013. óta működtetett Somogy Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház a 2019-2020. közötti támogatási időszakban is számos szemléletformáló programot valósított meg Kaposváron és Somogy megye kisebb-nagyobb településén egyaránt.

„Törekedtünk arra, hogy a megfelelő földrajzi lefedettséget szem előtt tartva mind a korosztályokra, mind a társadalom különböző részeire külön-külön is figyelmet fordítva, minél szélesebb körben tudjuk bevonni a somogyi embereket a programjainkba.” – mondta Bontovics Balázs, a SMCSEÖH irodavezetője.

(Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona Cím átadója Drávagárdonyban)
(Királykisasszonyok és Királyfiak Otthona Cím átadója Drávagárdonyban)

A hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal, különös tekintettel az idősekre, a nőkre, a fogyatékossággal élőkre vagy romákra/cigányokra, az évben megvalósított rendezvényeink révén folyamatosan kapcsolatban álltunk. Az említett szereplőkkel kapcsolatos figyelemfelhívásban, segítségére volt a szervezetünknek Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogy Megyei Önkormányzat, illetve a Somogy Megyei Kormányhivatal is.

(Bölcsőde-fejlesztéssel, Családvédelmi Akciótervvel kapcsolatos tájékoztató nap, Kaposvár)
(Bölcsőde-fejlesztéssel, Családvédelmi Akciótervvel kapcsolatos tájékoztató nap, Kaposvár)

A fent említett csoportokkal szemben fennálló előítéletek lebontásának érdekében a különböző témájú, de az esélyteremtéshez minden alkalommal kapcsolódó rendezvényeink megvalósításában nélkülözhetetlen együttműködők voltak a civil partnereink mellett, az állami, önkormányzati fenntartású szociális intézmények, a települési önkormányzatok, a kisebbségi önkormányzatok és az egyházak mellett a for-profit szféra szereplői. Az általunk és a partnereink által kínált önkéntes lehetőségek segítségével sikerült megszólítanunk a kaposvári, vidéki általános és középiskolás diákokat, a Kaposvári Egyetem hallgatóit, valamint az óvodásokat. A tanulókon keresztül pedig el tudtuk érni az oktatási intézményekben dolgozó pedagógusokat, tanárokat vagy óvónőket is.

(„Sportnap az esélyegyenlőség jegyében” – Kaposvári Klebelsberg Kollégium)
(„Sportnap az esélyegyenlőség jegyében” – Kaposvári Klebelsberg Kollégium)

Az elmúlt évek alatt sikerült olyan „jó gyakorlat”-nak számító, hagyományokkal bíró eseményeket szerveznünk, amelyek igazodva a szakmai céljainkhoz, figyelembe veszik a helyi igényeket is, így könnyen adaptálhatóvá válnak a résztvevők, illetve partnereink számára.

(Láthatatlan Vacsora a kaposvári Virágfürdőben)
(Láthatatlan Vacsora a kaposvári Virágfürdőben)

Az egyik ilyen népszerű kezdeményezésünk, a közoktatási, köznevelési és felsőoktatási intézményekben megtartott szemléletformáló programsorozatunk az Esély Óra. Ezek célja, hogy a résztvevő, különböző korosztályú Somogy megyei kisgyermekek és fiatalok megismerjék a fogyatékossággal élő emberek speciális élethelyzetét, illetve hiteles személyektől tájékozódjanak a romák integrációjáról és befogadásáról, továbbá a generációk közötti együttműködésről, s mindezek révén a társadalom sokszínűségét elfogadó fiatalokká váljanak.

(Esély Óra általános iskolásoknak)
(Esély Óra általános iskolásoknak)

Egy országos hálózat tagjaként, minden évben lehetőségünk nyílik arra, hogy a többi Házzal közösen valósítsunk meg nagyszabású rendezvényeket Magyarország egész területén. Az évek alatt, így felhalmozott tudást sikeresen hasznosítjuk az önkéntesség, az önkéntes tevékenységek népszerűsítésének érdekében.

(Országos akciónap, az Önkéntesség Világnapja alkalmából)
(Országos akciónap, az Önkéntesség Világnapja alkalmából)

Összességében büszkén mondhatjuk, hogy a szervezetünk és az általunk bevont együttműködő partnereink által, mind az egész napos, megyei szintű az esélyteremtés fontosságát hangsúlyozó közösségi, mind a helyi (települési, közösségi szintű) a lakosság szemléletét - a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok kapcsán - formáló rendezvények megvalósítása folyamatos Somogy megyében.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: napkerék egyesület, reklám