Amikor a család új taggal bővül, akkor már a kezdetektől nagy az izgalom. A várandósság első időszakában ugyan még nem hozza a pár mások tudomására a nagy hírt, de amint a kezdeti kritikus hetek elmúlnak, legszívesebben világgá kiabálná az ember a pocaklakó érkezésének tényét. Amennyi örömmel és várakozással jár azonban mindez, legalább annyi aggodalomra is okot ad. A ma már minden korábbinál szélesebb körben rendelkezésre álló információknak köszönhetően mindig pontosan lehet tudni, éppen milyen fejlődési szakaszban van a kicsi. A naptár a baba születéséről nagy segítséget jelenthet abban, hogy kiszámolhasd, mikor érkezik a kicsi. Ez már akkor fontos lehet, amikor szakembert még fel sem keresel.

Szülési kalkulátor- az utolsó menstruáció első napja a döntő!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a menstruációs naptár vezetése mekkora segítség lehet a nőiséggel összefüggésben. Segítségével nem csak pontosan tudhatod, mikorra várhatod a következő menstruációt, de a 14. napon bekövetkező peteéréssel összefüggésben a termékeny napokat és az együttléteket is tervezni tudod. Az utolsó menstruáció első napja akkor igazán döntő, ha a szülés kiszámítása a cél. Bár a nőgyógyásznál tett látogatásod alkalmával erről nyilván tájékozódhatsz, de míg nem jutsz el oda, vagy nem találod meg az ideális szakembert, klinikát, addig is kiszámolhatod szülési kalkulátor segítségével, hogy mikorra érkezik a pocaklakó.

Hathetesen a pocakban

A kezdeti időszakban a rosszullétek és a gyengeség teljesen természetesnek számítanak. Vannak, akik meg sem érzik ezeket, mások egész nap szenvednek ilyen és ezekhez hasonló panaszoktól. De mi a helyzet a kicsivel? Sokan szeretnének részletes információkhoz jutni arról, hogy ilyen a 6 hetes magzat, miként fejlődik, hogyan néz ki. Ekkortájt még várandós anyaként nem sok minden látszik kívülről, ám az anyaméhben már rendkívül fontos változások zajlanak le. Bár a kicsi főként egy C betűhöz hasonlít, de a testforma már egyre jobban észrevehető.

Ami először feltűnik, az az, hogy a fej és a nyak még kifejezetten nagy a test egyéb részeihez képest, viszont már elkülönülnek attól. A szem, a száj és a fül kezdeményei is megjelennek, sőt, lassan már csontosodási folyamatokról is beszélhetünk. Érdekesség, hogy már hathetes korban képesek az agyhólyagok agyhullámokat kibocsátani, sőt, már a vérerek is megjelennek, kezd fejlődni a légző-és emésztési rendszer. A hathetes magzat neme ugyan még nem megállapítható, de ha a biológiai folyamatokat nézzük, az úgynevezett őscsírasejtek már jelen vannak testében. Az apró kis élet védelme ekkortájt is különös figyelmet érdemel.

40 hét a tuti?

A várandósság időszaka 40 hét, azaz 280 nap. A szülés ideje ugyan kiszámolható az utolsó menstruáció első napjától számolva, mégis tény, hogy a természet teszi a dolgát, és korántsem biztos, hogy a kiírt időpontban érkezik majd a kicsi. A WHO információi szerint a legtöbb baba a 37. és a 40. hét között valamikor születik meg. Mindenesetre fontos, hogy a terhesség időszakában minél több információhoz juthass a benned zajló folyamatokról és előre tájékozódj arról is, mire számíthatsz a szülés és az azt követő hónapok során.

A várandósság során nem csak a tested változásaira érdemes figyelmet fordítanod, hanem arra is, miként érzed magad, milyen félelmek, aggodalmak kísérik végig a heteket, vagy éppen hogyan szeretnéd szervezni életed és mindennapjaid a kis pocaklakó megérkezése során. A rendszeres orvoslátogatás és az aktuálissá váló vizsgálatok során informálódhatsz az egészségi állapotodról, mellette pedig szentelj figyelmet a lelki folyamatoknak is, hiszen a kiegyensúlyozottságra nagy szükséged lesz az előtted álló hónapokban, években.

Címkék: babavárás, kalkulátor, szülés, kismama, reklám