Tomoki Sakata – zongora

Az ifjú, mindössze 25 éves japán zongoravirtuóz 2016-ban a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny első díjának elnyerésével robbant be a magyar zenei köztudatba. Versenygyőzelmét kiemelkedő hazai zenekaroktól és zenei intézményektől érkezett felkérések sora követte, s immár ennek jegyében hallhatta a közönség a tavaly októberi Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny nyitóhangversenyén, ahol Liszt A-dúr zongoraversenyének szólistájaként lépett színpadra a Magyar Állami Operaház Zenekarával, Kocsár Balázs vezényletével. Sakata kvalitásai már 2013-ban a figyelem középpontjába kerültek, amikor is a komolyzenei versenyek egyik csúcsaként számon tartott Van Cliburn Zongoraverseny hat döntőse közé választották.

Szóló és kamarakoncertjeivel, valamint versenyművek szólistájaként eddig Európa, Ázsia, az Egyesült Államok és Afrika olyan rangos koncerttermeiben és zenei együtteseivel lépett pódiumra, mint a prágai Dvořák Terem, a budapesti Zeneakadémia Nagyterme, a Tokyo Opera City Concert Hall, a párizsi Salle Cortot, a Luxemburgi Filharmónia, a luganói Stelio Molo Auditórium, a bresciai Teatro Grande, valamint a Fort Worth Szimfonikus Zenekar, a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Nemzeti Filharmonikusok, az Orchestre Phiharmonique de Maroc, vagy a Tokiói Filharmonikus Zenekar.

Szólistaként olyan dirigensek pálcája alatt játszott, mint Leonard Slatkin, Vladimír Válek, Kesselyák Gergely, Kocsár Balázs, Randall Craig Fleisher és Hikotaro Jazaki, kamaramuzsikusként pedig a Tokyo Kvartett és a Brentano Kvartett tagjaival muzsikált együtt. Számos nemzetközi zenei fesztivál fellépője volt, koncertjeit pedig több nemzetközi rádió és televízió csatorna közvetítette. Az nagojai születésű művész 5 éves korában kapta első zongoraóráit, de már 6 éves korában improvizálni és komponálni kezdett. Zenei tanulmányait Hideto Nisikawa és Kendzsi Watanabe vezetésével folytatta a Tokiói Művészeti Egyetemen, emellett pedig a Paul Badura-Skodától vett magánórákon, valamint Dimitri Bashkirov és Vásáry Tamás mesterkurzusain gyarapította tudását. Jelenlegi tanulmányait Arie Vardi mellett folytatja Hannoverben a Hochschule für Musik, Theater und Medien növendékeként.

Tomasz Daroch – cselló

A harmincas évei elején járó lengyel muzsikus Németországban tökéletesítette tudását, de többek közt Perényi Miklós is tanította mesterkurzusokon. Nemzetközi versenyszereplései közül kiemelkedik a 2014-es budapesti Pablo Casals Gordonkaversenyen elért második helyezés.

Sylwia Olszynska – ének

Sylwia Olszyńska 2008-ban részt vett a németországi Beeslowban rendezett Nemzetközi Oper-Oder-Spress Fesztivál „Oper in der Scheune” című projektjében: az Első ifjú szereprészét adta elő Mozart Varázsfuvola című operájából, illetve Ruszalka szerepének részleteit énekelte Dvořák Ruszalka című művéből. A következő évben a színpadon is bemutatkozott: a lengyelországi Nowy Sączban rendezett XV. Jubileumi Cantus Zenei Fesztiválon Kleopátrát formálta meg G.F. Händel Julius Caesar Egyiptomban című művéből. 2009-ben a Krakkói Filharmonikusok kíséretében a kortárs wales-i zeneszerző, Karl Jenkins A fegyveres ember – mise a békéért című művének ősbemutatóján énekelt.

2011 óta a Capella Cracoviensis együttessel dolgozik; 2013-ban Párizsban az együttessel lemezre rögzítették Charpentier-Lully Te Deum című művét, melyet ez alkalommal Vincent Dumestre vezényelt. Szintén 2011-ben Wrocławban az Orfeusz Kamarazenekar kíséretével két amerikai szerző, John Sarkissian (The Lovers’ Garden, A szerelmesek kertje) és Dosia McKay (Farewell Dream Garden, Búcsú az álomkerttől) című darabjait énekelte. 2013-ban Despina szerepében lépett fel W.A: Mozart Cosí fan tutte című operájában, illetve Papagenát énekelte a Varázsfuvolából az Aix-en-Provence-ban rendezett nemzetközi zenei fesztiválon. 2015-ben a Krakkói Filharmónia termében Clarice szerepében lépett pódiumra J. Haydn Holdbéli világ című vígoperájában.

2015 óta lép fel a krakkói Kamaraoperában, ahol Pergolesi-Vivaldi Misterium Stabat Materének és Monteverdi-Händel-Rameau-Gluck La festa di carnevale című művének előadásában közreműködött. 2016-ban a Második asszony szerepét énekelte H. Purcell Dido és Aeneas című operájában a poznańi Nagyszínházban.

A 2016/2017-es évadban első ízben mutatkozott be a Wrocławi Opera színpadán: Paminát énekelte a Varázsfuvolából. A jelenlegi, 2017/2018-as évadban visszatér a Varázsfuvolával Wrocławba, és ezzel a szerepével lép majd fel a Lengyel Nemzeti Operaházban is, Barrie Kosky rendezésében, valamint a berlini Komische Oper színpadán.

null

Műsor

T. Takemitsu: "Rain Tree Sketch"
F. Poulenc: Sonata
C. Debussy: "Quatre chansons de jeunesse"
Liszt Ferenc: II. Magyar Rapszódia
F. Poulenc: "Fianҫailles pour rire"
P. Sarastae: Zigeunerweisen, Op.20

Jegyár: 2 900Ft / 4 400Ft

Kedvezmény:

Filharmónia Magyarország bérletesei, bérletük felmutatása mellett, az általunk szervezett felnőtt hangversenyekre az ország bármely pontján 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet!

Jegyvásárlás a Szivárvány Kultúrpalota pénztárában (Kaposvár, Noszlopy G. u. 5-7. Nyitva tartás: H-P 11.00- 19.00h) valamint a Tourinform Irodában (Kaposvár, Fo u. 8., Nyitva tartás:H-P 09.00-17.00h, szombaton 09.00-14.00h), a Ticket Express jegyirodáiban és a www.jegymester.hu oldalon.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk, amelynek függvényében a jegyár is változhat!

Címkék: szivárvány kultúrpalota, filharmónia, reklám