Az energiatakarékosság és a spórolás jegyében az ingatlantulajdonosok gyakran döntenek a lakásfelújítás mellett. A korszerűsített fűtési rendszer, a kültéri hőszigetelés, vagy az ablakok cseréje mellett azonban van még egy terület, amely fokozott odafigyelést igényel, s ez nem más, mint a bejárati ajtó.

Nyílászáró, mely nem csak a biztonságot szolgálja

Az ajtóra legtöbben hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint ami pusztán a biztonság érdekében fontos. Érdemes azonban tudni, hogy a silány minőségű, korhadt, elavult, régi ajtók a komoly biztonsági kockázat mellett a hőszigetelés terén sem teljesítenek jól.

A megfelelő minőségű, prémium kategóriás kültéri biztonsági ajtó azonban garantáltan beváltja a hozzá fűzött reményeket mind a társasházak, mind az udvar felé nyíló helyiségek esetében. Ennél azonban jóval többet tudnak, hiszen az optimális hőszigetelő jellemzőknek köszönhetően télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartják az ingatlant.

Hőszigetelés a kellemes belső mikroklíma érdekében

De mégis miért olyan fontos, hogy az ajtó is hűen szolgálja az otthon kényelmét? Ha sorra vennénk azokat a tényezőket, melyek hatással vannak otthoni komfortérzetünkre, akkor a belső mikroklíma kiemelt jelentőséggel bírna. Nem mindegy, milyen a hőmérséklet a lakásban, s ez télen-nyáron egyértelműen elmondható. Természetesen egy sor más tényező is befolyásolhatja, hogy megfelelő-e a páratartalom és a hőérzet, de a viszonylag nagy felületet elfoglaló kültéri biztonsági ajtó szintén fontos szerepet tölt be ezek között.

Hiába megy a klíma, ha közben az ajtón keresztül szinte áramlik be a kinti tikkasztó hőség. A melegben csökken koncentrálóképességünk, nem tudunk megfelelően pihenni és közérzetünkre is negatív hatással van a lakáson kívül uralkodó hőfok. A helyzet azonban sokkal több bosszúságot szokott okozni a téli időszakban, hiszen ekkor gyakran tetemes összeget kénytelenek vagyunk kifizetni a fűtésre.

Az elavult ajtók hőszigetelési hiányosságainak hatására huzat-jelenség tapasztalható, mely akár az egész lakást átfújhatja, rontva ezzel a hőérzetet. Az akár maximumra kapcsolt fűtés sem hozhatja a tőle elvárt hatást akkor, ha a nyílászárókon távozik a meleg a lakásból.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a kellemes belső mikroklíma érdekében a páratartalomra is érdemes ügyelni. A legjobb, ha naponta többször átszellőztetjük a lakást kereszthuzattal, így távozhat a mosás, főzés, tusolás során keletkezett magas páratartalom. Amennyiben ezt elmulasztjuk, annak akár penészesedés is lehet a vége.

Kifogástalan beépítéssel elkerülhetőek a hőhidak

A hőhidak környékén keletkező penészfoltokat sokan ismerjük saját otthonunkból. Ugyan az építkezés során használt alapanyagok egyértelmű hatással vannak a hőhidak elkerülésére, de nem mindegy az sem, hogy az utólagos ajtócsere milyen szakértelemmel történik. A kültéri biztonsági ajtó kapcsán kiemelt figyelmet érdemel az, hogy valóban hozzáértő csapatra bízzuk a munkálatot. Ezzel nem csak a felesleges rombolást kerülhetjük el, hanem arról is gondoskodhatunk, hogy a nyílászáró környékén végzett munka után optimális legyen a hőszigetelés. Fontos tehát, hogy úgy gondoljunk az otthonunkhoz tartozó ajtókra, mint a biztonság és a megfelelő szigetelés eszközeire.

Címkék: hőszigetelés, ajtó, biztonság, reklám