Az álláskeresés rendszerint úgy zajlik, hogy keresünk egy megbízható információforrást, ahonnan értesülhetünk az aktuális munkalehetőségekről. Ez lehet egy újság, szórólap, de lehet akár a kecskeméti munka oldal is. A világhálón kitárulhatnak számunkra a lehetőségek, mindent csak megfelelő helyen kell keresni. Az állásportál legnagyobb előnyei közé sorolható, hogy minket, állást keresőket helyez előtérbe azzal, hogy hirdethetjük magunkat az oldalon. Leírhatjuk, hogy milyen állást keresünk magunknak.

Mindehhez nem szükséges kötelező regisztráció. Bármikor ránk találhat egy vállalat és megkereshet bennünket, ha pont abba a munkakörbe keres az adott cég alkalmazottat. Ügyeljünk arra, hogy hirdetésünkben mindenféleképpen adjunk meg elérhetőségeket, például egy e-mail címet vagy mobiltelefonszámot.

Ha megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb állást, akkor pályázzuk meg. Amennyiben az állást meghirdető vállalat érdeklődését felkeltettük, felhívnak bennünket és egyeztetnek velünk időpontot egy állásinterjúra. Az állásinterjún fokozottan figyelnünk kell megjelenésünkre és kommunikációs stílusunkra is. Az első benyomás rendkívül fontos, és ezt leginkább először öltözékünkkel érhetjük el.

Egy interjúra alkalomhoz illően jelenjünk meg, és figyeljünk arra is, hogy kényelmes ruházatban jelenjünk meg. Ilyen helyzetben nagyon nehéz, de próbáljunk meg fókuszálni arra, hogy artikulálva beszéljünk. Senki nem szereti a motyogó embereket, hiszen ez már eleve önbizalomhiányra adhat okot. Jobban a nonverbális kommunikációra kell ügyelnünk, mert a testbeszédünk és a mimikánk azonnal elárulhat rólunk bármit.

Egy állásinterjún mindannyian izgulunk, hacsak egy kicsit is. Ilyenkor a legkülönfélébb mozdulatokat produkálhatjuk önkéntelenül is, hogy leplezzük lámpalázunkat. Előfordulhat, hogy tördelhetjük a kezünket, vagy izgünk-mozgunk a széken. Próbáljuk meg ezeket elkerülni. A verbális kommunikációt tekintve nagyon figyeljünk az interjúztatókra, és mindig a kérdésre válaszoljunk.

Ha mindent jól csinálunk akár egy olyan komoly pozíciót, mint egy mérnöki álláslehetőség is el tudunk nyerni. De ha véletlenül nem sikerülne elsőre, akkor se csüggedjünk. Igyekezzünk pozitív attitűdünket megőrizni. Forduljunk a következő álláslehetőség felé pályázzuk meg azt és reménykedjünk a legjobbakban. Látogassunk vissza gyakran az álláskereső oldalra, hátha felkerülnek újabb ajánlatok, melyekre egyből tudunk is jelentkezni.

Ha már sok ideje nem találunk, munkát el kell kezdenünk magunkat képezni, hogy egy kicsit értékesebbé tegyük magunkat. Ha nem vesznek föl minket valahova, de átestünk egy vagy két interjút, kérdezzük meg bátran a felvételiztetőket, hogy miért lettünk elutasítva és mi az, amin javítanunk kéne. Így remélhetőleg következő alkalomra ki tudjuk küszöbölni a hibánkat és még magabiztosabban tudunk az interjúk elé állni!

Címkék: állásinterjú, munkalehetőség, önéletrajz, reklám