A „Nevelési intézmények fejlesztése” című pályázati konstrukcióban az Önkormányzat 120 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházás eredményeképpen egy minden igénynek megfelelő, környezetbe illeszkedő és barátságos intézményt vehettek birtokba a gyerekek.

A bárdudvarnoki óvoda a több települési önkormányzat által alapított Fekete László Óvoda tagintézménye. A leromlott infrastruktúrájú korábbi épületben 1 túlzsúfolt, vegyes csoporttal működött az óvoda, ami nehézkessé tette az eltérő korú gyerekek nevelését. Az épület adottságai miatt nem volt mód a maximálisan felvehető létszám feltöltésére sem.

A fejlesztés során teljes mértékben megújult, átalakult az épület. Új csoportszobát és szociális blokkot alakítottak ki, megújult az előtér, tároló, az öltöző, a közlekedő, a vizesblokkok, valamint jól megvilágított, több célra használható tornaszoba is épült. Az épület központi része a többfunkciós terem, amely alapesetben étkezőként működik, a tornaszobával összenyitva pedig alkalmas nagyobb rendezvényekre is. A kisebbek 15 + 5 fős csoportszobájában bölcsődés korú gyerekek elhelyezése is megoldott, és a nagyobbak 20-25 fős termében is elegendő tér van a játékra, pihenésre. A tágas mosdó-WC helyiségben külön bölcsis részt is létrehoztak, a kialakításnak köszönhetően pedig a nevelői felügyelet és az intimitás egyszerre tud megvalósulni. Az óvoda szinte minden helyisége akadálymentesen megközelíthető.

Az épületben az egymáshoz kapcsolódó helyiségek jól átlátható teret alkotnak, nyugalmat sugároznak. Fontos szempont volt, hogy tágas, napfényes helyiségek jöjjenek létre, amelyek barátságos, otthonos környezetet biztosítanak a gyerekeknek. A projekt során az intézmény működtetéséhez szükséges eszközök, bútorok – öltözőszekrények, konyhai eszközök, stb. – is beszerzésre kerültek.

A bejárat előtt elkészült 6 parkoló is, köztük egy akadálymentes. Az óvoda területének bővítésével a meglévő udvartól elkülönített, új udvarrészt is kialakítottak, így a gyerekek szabadtéri játékának felülete közel duplájára nőtt. Az eredeti udvart a kicsiknek rendezték be, az új a nagyobbak birodalma.

A tervezés és így az építkezés során a természetes anyagok – fa nyílászárók és burkolatok, kerámia-cserép, stb. – használatára törekedtek. A fűtési rendszert megújuló energiaforrást használó, korszerű faelgázosító kazán biztosítja. A fa, mint tüzelőanyag használata nem csak környezetkímélő, hanem a fenntartó számára – saját forrásaira támaszkodva – gazdaságos is.

A fejlesztés eredményeképpen létrejött férőhelyekkel - a demográfiai adatok és trendek alapján várhatóan - a helyi bölcsődés-óvodás korú gyerekek mintegy 70 %-át tudja fogadni az intézmény. A megújult óvoda a falu megtartó erejét is szolgálja, így a település jövőjének egyik záloga.

Bárdudvarnok község Önkormányzata a DDOP-3.1.2-12-2013-0019 "Óvoda épületének felújítása, átalakítása és bővítése Bárdudvarnokon" című projekt keretében, európai uniós támogatással valósította meg a fejlesztést.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: úniós támogatás, akadálymentes, bárdudvarnok, óvoda, reklám, somogy