Jó esetben egy új munkalehetőség miatt kell elköltöznöd, rosszabb esetben viszont anyagi helyzeted teszi indokolttá a lakás eladását. Bármi is legyen az ok, ilyenkor az a legfontosabb, hogy minél előbb vevőt találj ingatlanodra, még akkor is, ha emiatt alacsonyabb árat kapsz majd a lakásért.

Természetesen senki sem enged szívesen az árból, hiszen rengeteget dolgozunk azért, hogy egy lakást megvegyünk, teljesen kifizessünk, az esetleges felújítások áráról már nem is beszélve, szerencsére azonban az Ingatlantájoló szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, melyeknek segítségével lakáshirdetésünk kitűnhet a tömegből.

Bízz meg egy ingatlanügynököt!

Magyarországon sajnos eléggé bizalmatlanok vagyunk az ingatlanügynökökkel szemben, és az internetes hirdetési lehetőségek megjelenésével azt gondoljuk, hogy nincs is szükségünk ingatlanközvetítőre, ahhoz hogy vevőt találjunk lakásunknak. Azonban, ha szorít az idő, és sürgősen kell eladnunk lakásunkat, akkor érdemes megbíznunk egy profit.

Az ingatlanügynökök ugyanis több csatornát ismernek, amiken keresztül elérhetik a potenciális vevőket, számtalan trükköt ismernek, ami megkönnyíti az ingatlan eladást, és nemcsak a hirdetésben, de az eladás procedúrájában is a segítségünkre lehetnek. Ma már vannak megbízható ingatlanirodák, ahol felkészült szakembereket találhatunk, akik segíthetnek gyorsabban eladni ingatlanunkat.

Készíts kiváló minőségű fényképeket!

A lakáskeresők általában a képek alapján döntik el, hogy elolvassák-e egyáltalán a hirdetés szövegét, így érdemes minél több, az egész ingatlant bemutató, kiváló minőségű fényképet készítenünk. Ha tehetjük, a minél gyorsabb lakáseladás érdekében, kérjünk fel egy profi fotóst, ha ezt nem engedhetjük meg magunknak, akkor keressünk egy tanuló fotóst, aki elképzelhető, hogy nagyon alacsony összegért, vagy akár ingyen is elvállalja a fotózást, hiszen szüksége van a gyakorlatra és a referenciára.

null

A fényképeket legalább egy középkategóriás fényképezőgéppel készítsük, válasszunk szép napos időt a fotózáshoz, hogy természetes fénynél fényképezhessünk, rakjunk rendet, és takarítsuk ki a lakást. Ha jó minőségű képeket szeretnénk készíteni, készítsünk több képet a lakás egyes részeiről, helyiségeiről, így később, a számítógépre feltöltve már nagyban tudjuk kiválasztani, hogy melyik sikerült a legjobban.

Kampányoljunk!

Az internet óriási lehetőség számunkra, hogy minél több vevő szerezzen tudomást eladó ingatlanunkról, és minél többen tudnak róla, annál többen tesznek majd ajánlatot. Hirdessük meg eladó lakásunkat hirdetési portálokon, bár ezt valószínűleg az ingatlanügynökünk is megteszi majd, ugyanakkor osszuk meg a hirdetést a Facebookon is és kérjük meg ismerőseinket, hogy ők is osszák meg a hirdetést, így ugyanis elérjük az ismerőseink ismerőseit is, akik elképzelhető, hogy nem néznek meg minden hirdetési portált, és így szinte első kézből értesülhetnek eladóvá vált ingatlanunkról.

Optimális ármeghatározás

Sokan esnek abba a hibába, hogy felmérik mennyiért vették annak idején lakásukat, mennyit költöttek azóta felújításra, és ez alapján határoznak meg egy olyan árat, amellyel megtérülne a befektetésük, ha találnának rá vevőt. A piac azonban nem így működik, hiába szeretnénk ugyanis jó árat kapni ingatlanunkért, ha a jelenlegi ingatlanpiacon kevesebbet ér. Ha más hasonló ingatlanokat jóval olcsóbban hirdetnek, vagy hasonló áron jobb ingatlanokat kínálnak, mint a mienk, akkor a vevők mást választanak. A megfelelő ár meghatározásához tisztában kell lennünk ingatlanunk aktuális piaci értékével, ha pedig nem tudjuk mi magunk meghatározni az optimális árat, akkor például az ingatlanügynökünk segíthet ebben.

Legyél kész kompromisszumokat kötni!

Ingatlan eladásnál az áralku során felmerülhet számos olyan tétel, amely külön megegyezés tárgyát képezi, mint például az ingatlanban található gépek, berendezések, bútorok. Ha szorít az idő és minél hamarabb el szeretnéd adni lakásodat, akkor inkább köss kompromisszumokat, minthogy elszalassz egy vevőt.

Ha már egyszer elhatároztad, hogy minél rövidebb időn belül el szeretnéd adni otthonodat, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat, határozd meg az optimális eladási árat, készíts gyönyörű fotókat, hirdess és kampányolj, várd a vevőket, és lehet, hogy nemsokára elkezdhetsz csomagolni is!

Szerző: Gál Erika – Ingatlantájoló.hu

Címkék: ingatlantájoló, lakás, reklám