A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás témaköre mellett egyetlen autós sem mehet el, hiszen miként nevéből is adódik, annak megkötésére mindenképpen ügyelni kell. Az alapvető tudnivalókon túl azonban rendszeresen felmerülnek olyan kérdések, melyek az autó biztosítását érintik. A netrisk.hu szakemberei most igyekeznek elkalauzolni néhány válasz erejéig az érdeklődőket a kgfb témakörével kapcsolatban.

1. Mire kell figyelni, ha a biztosítás megkötésére a forgalomba helyezés előtt kerül sor?

Ebben az esetben a rendszám megadása nélkül van lehetőség szerződést kötni. Mivel azonban a gépjármű azonosításának feltétlenül meg kell történnie, erre a célra az alvázszám szolgál. A biztosítónak azonban mihamarabb tudtára kell hoznia rendszámot, akár e-mail-en keresztül, a szerződés azonosítására alkalmas adatok megadásával.

2. Hogyan történik a biztosítóváltás?

Ha fel kívánja mondani a szerződést, azt az évfordulót megelőzően legalább 30 nappal kell megtennie, természetesen írásban.

3. Milyen gépjármű esetében kötelező a kgfb?

Mindazokra a járművekre kötelező, melyek forgalomba vannak helyezve. A pótkocsik, a félpótkocsik is e körbe tartoznak, valamint a forgalmi rendszámmal ellátott lassú járművek is.

4. Mit kell tenni a káresemény megtörténtekor?

Ha személyi sérülés nem történt, akkor nem kötelező a rendőrséget értesíteni, minden egyéb esetben a felek bármelyike dönthet úgy, hogy hivatalos személy is jelen legyen, és segítsen a felelősség kérdésének elbírálásában. Az Európai Baleseti Bejelentő kitöltése mindkét fél számára kötelező. A károsult 30 napon belül, a károkozó 5 napon belül köteles a biztosítónál bejelentkezni.

5. Nincs kéznél a „kék-sárga” – mi a teendő?

Ez esetben egy üres lap is megteszi, a lényeg, hogy mindkét fél adatai fel legyenek rajta tüntetve, a baleset körülményeinek leírása rajzzal ellátva, és a gépjárművek adatai is. Amennyiben szemtanúja volt az eseménynek, az ő adatait is fel kell írni.

6. Területileg hol érvényes a kgfb?

A Magyarországon megkötött biztosítás egész Európára kiterjedően területi hatállyal bír. Kivételt csupán a volt Szovjetúnió néhány utódállama képez.

7. Mivel igazolható a biztosítás rendszeres fizetése?

Közúti ellenőrzés alkalmával a rendőr kérhet igazolást arról, hogy a gépjárműre rendszeresen fizeti a kgfb-t. A biztosító által kiadott igazolólappal, vagy kötvénnyel, valamint a befizetésről szóló bizonylat felmutatásával tudja igazolni igazoltatás során a fizetés tényét.

8. Mi az a kártörténeti igazolás?

Biztosító váltás esetén az előző biztosító az ügyfél által okozott károkról nyilatkozik benne. Az évvégi vagy évközi évfordulós átkötéskor a biztosítók veszik fel a kapcsolatot egymással e célból

9. Az online kalkulátorok a díjszámításkor tartalmazzák-e a baleseti adót?

Nem, ez plusz költségként fogja terhelni. A jogszabály a biztosítót kötelezi az adó beszedésére, tehát a kiadással mindenképpen számolnia kell.

10. Külföldi utazás alkalmával mi a teendő a gépjámű biztosítását illetően?

Nemzetközi zöldkártyát kell kiváltania, mely igazolja, hogy a gépjárű rendelkezik kgfb-vel. Csak abban az esetben kaphatja meg, ha a biztosítási díjat rendszeresen fizeti.

Címkék: netrisk, cikk, reklám