A közlemény szerint a német állampolgárságú, de Magyarországon élő, egy somogyi településre állandó lakosként bejelentett panaszosok az állampolgári jogok biztosához fordultak a helyi önkormányzat adóhatóságának eljárását és építményadó-kivetési gyakorlatát sérelmezve. A helyi önkormányzat eljárásakor ugyanis nem használhatták anyanyelvüket. Továbbá - bár a helyi rendelet lehetővé tenné - nem mentesültek a helyi építményadó alól. Az önkormányzat adóhatósága nem vette át a német nyelvű beadványukat, a tolmács közreműködését is elutasította. Nem elégedett meg a lakcímkártya bemutatásával, hanem még korábbi dokumentumot is követelt.

Szabó Máté ombudsman a vizsgálata közben azt is megtudta, hogy a sérelmezett eljárás nem volt egyedi és kivételes, a helyi önkormányzat adóhatósága ugyanígy járt el az ott lakó más német állampolgárok ügyében is. Az országgyűlési biztos álláspontja szerint azonban nem fogadható el az önkormányzat ilyen jogalkalmazási gyakorlata. Azzal ugyanis, hogy nem ismerte el bizonyító erejűnek a lakcímkártyát -  a magyar hatóságok által kiállított okiratot -, hanem további igazolást követelt, ésszerű indok nélkül tett különbséget az érvényes lakcímkártyával rendelkező magyar és német lakosok között.

Az ombudsman felkérte a település jegyzőjét, hogy az adómentességet megkülönbözetés nélkül, a helyi rendeletben meghatározottak szerint garantálja az ingatlantulajdonosoknak, valamint az eljáráson biztosítsa az anyanyelvhasználathoz való jog érvényesülését a magyarul nem beszélő külföldi állampolgároknak.



Címkék: jogai, élők, ott, Somogyi, ombudsman, település, politika