A Csokonai u. 3. szám alatti jelenlegi Megyeháza ad majd helyet a Somogy Megyei Kormányhivatal törzshivatalának és további 8 szakigazgatási szervnek, valamint a már jelenleg is működő integrált ügyfélszolgálatnak. Ezen szervezeti egységek ugyanazon épületben történő elhelyezése országos szinten is egyedülálló megoldásnak tekinthető. Tudomásom szerint egyik megyében sincsenek meg azok a műszaki, technikai és logisztikai feltételrendszerek, melyek egy összevont, koncentrált bázison tudnák működtetni a feltehetően több mint ezerfős apparátust.

További előny, hogy három jelentős számú ügyfélforgalommal rendelkező szerv (az egészségbiztosítási pénztár, a nyugdíjbiztosítási igazgatóság és a munkaügyi központ) a törzshivataltól – hozzávetőleg 100 m távolságban – gyalogosan is megközelíthető. Ezáltal az integrált ügyfélszolgálatok létrehozásának indokai (egy helyen, hatékonyan) érvényesíthetők az új szervezetrendszer működése esetén is.

Az ily módon létrejövő ún. kormányzati centrum a városháza és a megyeháza mellett egy adott területi egységben tudná fogadnia az ügyes-bajos dolgaikkal hozzájuk forduló embereket. A Somogy megyei Kormányhivatal így egyben hatékonyabban, rugalmasabban, valódi XXI. századi körülmények között szolgálná feladatát, a Kormány által meghirdetett egyszerűbb és ügyfélbarátabb közigazgatási szemléletnek megfelelően. A szakigazgatási szervek és a törzshivatal egymás mellettisége pozitívan hat majd a kormányhivatal irányítási, felügyeleti és vezetési kompetenciáira, gyorsul az információcsere és a koordináció is.

Évente 100 millió forintot spórolhat a megyei önkormányzat, ha az egykori vármegyeházára, a mai múzeumba költözik - mondta a közgyűlés elnöke. Az újjárszervezés mintegy 400 embert érint. A múzeum kiállításai valószínűleg maradnak a vármegyeházán, a raktáraknak viszont most új helyet keresnek.

A plafonig polcok borítják a múzeum egyes helyiségeit. Az intézmény nagy része ugyanis raktár. Ha a megyei önkormányzat ide költözik, ezeknek új hely kell.

- Egyik lehetőség a levéltár bizonyos része, a második emelet, másik lehetőség, hogy a gyűjtemények egy része kikerül az ÁNTSZ épületébe - mondta Ábrahám Levente a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának megbízott igazgatója.

A Vaszary Képtár és az Anker ház is felmerült, mint múzeumraktár. Erről még egyeztetnek. A múzeum keleti szárnya viszont üresen áll. 1984 óta nem volt felújítva. Ide tervezték a régészeti látványraktárt, amire a pályázaton nyert pénzt visszadták. Ezek a helyiségek megfelelnének irodának. Az önkormányzat apparátusa jelenleg 90 fő, ők jönnének ide, de a múzeumi dolgozók is elférnek. Ők alig 30-an vannak.

- Minden egyes évben körülbelül 100 millió forintot takarítunk meg a somogyiaknak ezzel az áköltözéssel, az első évben azonban az átköltözés költségeire fordítjuk, de aztán a következő években ez tiszta pénz marad - mondta Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Az átköltözés mintegy 150 millióba kerülne. A jelenlegi megyeházára a kormányhivatal szervei költöznének, az előzetes tervek szerint akár 11 is. A közelben lévők, mint az egészségbiztosítási pénztár, maradnának. Valamint a laborokat sem költöztetnék.

- A jelenlegi megyeházába durván 250-300 szakigazgatási dolgozót tudunk úgy beköltöztetni, hogy elmondhatjuk, hogy ez a kormányhivatal. Hogy most konkrétan melyik szakigazgatási szervekről és ott milyen dolgozókról van szó, ebbe most még hadd ne menjek bele, ez még vizsgálat tárgyát képezi - mondta Juhász Tibor kormánymegbízott.

A költözéssel egy 500 méter sugarú körön belülre kerülnének az államigazgatási és közigazgatási szervek, így minden ügyet gyorsan el lehetne intézni. A költözés legkorábban fél év múlva kezdődhet, ha a pénteki megyei közgyűlés igennel szavaz.

Címkék: Somogy megye, kormányhivatal, politika