Támogassa az állam a betegség megelőzését szolgáló védőoltások beadását, ahogyan Kaposvár teszi ezt a méhnyakrák és a tüdőgyulladás elleni fellépésével - egyebek között ezt kérte Szita Károly polgármester az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának kihelyezett kaposvári ülésén. Gelencsér Attila, a kórházat fenntartó Somogy Megyei Önkormányzat vezetője arról tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy három-négy évvel ezelőtti árakon nem lehet megépíteni a súlyponti kórházat Kaposváron. Mikola István bizottsági elnök szerint gördülékennyé kell tenni a póluskórházak fejlesztését, hiszen az elmúlt időszakban jól előkészített szakmai pályázatok akadtak el a bürokrácia útvesztőiben.

Kaposvár megragad minden olyan lehetőséget, amellyel fel tudja hívni a kormányzat, az Országgyűlés figyelmét az itt élők problémáira. Szita Károly polgármester az elmúlt hetekben két miniszterrel és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel is tárgyalt a kaposváriakat érintő legfontosabb kérdésekről. Szerdán ugyanezen okból kifolyólag látta vendégül a somogyi megyeszékhely az Országgyűlés egészségügyi bizottságát.

Szita Károly azt kérte a képviselőktől, hogy terjesszék ki a népegészségügyi programot, a betegség megelőzését szolgáló védőoltásokhoz nyújtson az eddigieknél nagyobb és széleskörűbb támogatást az állam. Példaként hozta fel a kaposvári gyakorlatot, amely szerint a kislányok méhnyakrák elleni oltásához, illetve az idősek számára a tüdőgyulladás elleni vakcinához ad komoly, illetve teljes összegű támogatást a város.

Gelencsér Attila arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy az előző kormány által négy évvel ezelőtti kórházfejlesztés még mindig nem kezdődhetett meg, az akkor meghatározott 12 és félmilliárdos összegből ma már nem is lehet ezt megtenni. Az infláció miatt az összeg mai árakkal számolva 15,2 milliárd forintra rúg. A fenntartó megyei önkormányzat elnöke szerint ez az előző kormány bűne, amit most nekik kell orvosolni, már csak azért is, mert nem egyedi, hanem az ország mind a 8 póluskórház-fejlesztését érintő problémáról van szó.

Az egészségügyi bizottság elnöke erre úgy reagált, hogy a szakmailag jól előkészített program megvalósítása adminisztratív akadályok miatt nem kezdődött eddig meg, ezeket fel kell oldani, az eljárást gördülékennyé kell tenni. Mikola István szólt egy másik olyan - Kaposváron szóba került - kérdésről is, amely lépésre készteti a parlamentet. A politikus méltatta a Heintz Tamás vezetésével elindított, Válts életmódot, életet mentesz! elnevezésű kaposvári betegségmegelőző programot, amely igazodik a helyi specialitásokhoz, s amelyben az egészségügy valamennyi szereplője példaadóan vesz részt. A kaposváriak érdeklődése, valamint az imponáló adatok azt mutatják, hogy komoly igény van az egészséges életmód iránt, s ebben segítséget kell nyújtanunk - fogalmazott Mikola István.

Címkék: politika