Oláh János 1942. november 24-én született Nagyberkiben. Igaz, korán elköltöztek Budapestre, de a szülői ház mindig is nagy hatással volt rá.

"Ez az anyai nagyszülőknek a háza. Az apai nagyapa volt a kovács a falunak, Nagy Ferenc és ő itt nőtt fel, neki minden gyerekkori emléke, a Közel című regényének szinte minden betűje itt játszódik és ezeket az emlékeket örökítette meg és a versei is nagyon sok szállal kötődnek Negyberkihez." - árulta el a művész felesége Mezey Katalin, Kossuth-díjas író-költő.

vlcsnap-2017-12-15-18h38m29s558.jpg

Az épület ma már lakatlan, de amíg Oláh János költő élt rendszeresen visszatért ide feltöltődni. A művész lánya, Oláh Katalin kérdésünkre elmondta, hogy édesapja minden nyarát itt töltötte gyerekkorában, itt született és a kovács nagyapjával nagyon jóban volt, verseket is írt erről az időről. Úgyhogy szerette nagyon Nagyberkit.

A település most méltó emléket akar állítani a József Attila díjas költőnek.
"Valamilyen tájházat, vagy emlékházat szeretnénk megvalósítani. Egy emlékszobát szeretnénk Oláh Jánosnak kialakítani mindenképpen, ezt már a feleségével megbeszéltük, hogy személyes tárgyakat is, amelyeket nélkülözni tudnak azt rendelkezésünkre bocsájtanak." - tette hozzá Nagyberki polgármestere, Deák Gyula.

vlcsnap-2017-12-15-18h39m09s194.jpg

A helyi képviselő-testület abban bízik, hogy valamilyen pályázati forrásból fel tudják újítani az épületet, ha ez nem sikerül, akkor maguk teremtik elő a szükséges forrásokat.

Címkék: Oláh János, szülőház, író, Nagyberki, adomány, kultúra