Tegnap hunyt el Sárbogárd 1956-os nemzetőrparancsnoka, a Nagy Imre társaság alapítója, Ujságh Tibor.

A 85 éves nyugalmazott osztopáni tanár rengeteg megpróbáltatáson esett át élete során, az 56-os forradalom után átvészelt egy oroszországi deportálást, majd börtönbe vitték és verőlegényekkel kínoztatták. Csak a véletlennek köszönhette, hogy túlélte ezt az időszakot, és felmentették a bírósági tárgyaláson. Az ügyében eljáró ítész szerint ugyanis a forradalom ideje alatt a sárbogárdi nemzetőrség a rend és közbiztonság érdekében eredményesen végezte a dolgát, és erőszakos bűncselekmények sem történtek ez idő alatt. Ujságh Tibor egy év négy hónap múlva szabadulhatott a fogságból.

null

Ujságh Tibor csaknem egy hónappal ezelőtt kitüntetést kapott Kaposvár városától. Október 23-án a Szabadságért Kaposvár Emlékérmet a Szivárvány Kultúrpalotában rendezett gálaesten.

Szita Károly polgármester közleményben búcsúzott az 56-os hőstől:

Fájdalommal értesültem Ujságh Tibor haláláról. Az 1956-os forradalom szabadságharcosa kiállásával és egész életével tett tanúbizonyosságot a szabadság eszméje mellett. Alázatos pedagógiai munkássága, humánuma gyermekek és felnőttek sokasága számára tette méltó és követendő példaképpé. A kaposváriak közössége elismerése és megbecsülése jeleként idén október 23-án Szabadságért Kaposvár Emlékérem adományozásával mondott neki köszönetet életművéért.

Szeretteinek, tisztelőinek Kaposvár valamennyi polgára nevében szeretném kifejezni részvétemet.

Szita Károly polgármester

Címkék: ujságh, elhunyt, tibor, kultúra, kis szines