A Magyar Olvasástársaság és a Vállalkozók Országos Szövetségének közös akciójának köszönhetően az első bérleteket szombaton osztják ki a Csiky Gergely Színházban. Az akcióhoz várják más szervezetek és vállalkozások csatlakozását. Az olvasástársaság felmérése szerint ugyanis az általános iskolások töredéke jár csak rendszeresen színházba.

Civil kezdeményezésre egy olyan jótékonysági akció indul, mellyel a Kaposváron és környékén élő hátrányos helyzetű gyerekeket juttathatjuk közösen színházi élményhez.

A mese, a mesélés jótékony hatásáról az elmúlt években sokat írtak különböző szakemberek. A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) régóta szívügyének tekinti, hogy a betűhöz, könyvhöz szoktatás minél hamarabb, minél több területen, módon elinduljon. Greg Brooks angol olvasáskutató szerint az olvasóvá nevelés tízéves korra lezárul, addig kell könyvmollyá, de legalábbis könyvbaráttá formálni a kicsiket – sok-sok meseélménnyel. Régóta tudjuk azt is, hogy a gyerekszoba, a szülői mesélés mellett nagyon pozitív hatással van, lehet a kicsikre a színházi élmény is. Kaposváron szerencsére szép hagyománya van a minőségi gyermekdaraboknak, valószínűleg mi, felnőttek, szülők, nagyszülők is őrizzük egy-egy régi somogyi előadás emlékét, melyet – jó esetben – élőben láthattunk.
A színházlátogatás lehetősége ma is él minden kaposvári, somogyi diák számára. Pontosabban majdnem mindegyikük számára. Tavaly a kaposvári iskolákat járva szomorúan tapasztaltuk, hogy miközben van olyan intézmény, ahonnan több mint 400 bérletet igényeltek, akadt olyan is, ahonnan pontosan 10-et. Pedig alig több mint 2000 Ft-ot kellett volna fizetni… 
Szinte biztos, hogy a helyzet idén sem lett jobb, valószínűleg több száz kisdiák Somogyban önhibáján kívül marad ki a színházi mese élményéből.

A nemzetközi PISA-felmérés legutóbbi hazai adatai közül csupán egy volt olyan, amely miatt kicsit szégyenkezhettünk. Miközben diákjaink jól szerepeltek a teszteken, az is kiderült, Magyarországon a hátrányos helyzetű, szegényebb sorban élő gyerekek szinte automatikusan gyengén teljesítenek. Az ingerszegény környezet, a lehetőségek hiánya évtizedekre meghatározhatja a gyerekek sorsát.

Mérlegelve a segítségnyújtás lehetőségeit arra jutottunk, egyszerűen, kevés ráfordítással is érhetünk el eredményeket, örömet szerezhetünk sok-sok gyereknek. A Magyar Olvasástársaság és a Vállalkozók Országos Szövetségének Somogy megyei szervezete is vállalta, hogy megajándékoz néhány gyermeket színházbérlettel. Ez mindössze 2500 Ft-ba kerül diákonként. Hogy az akciónk igazán sikeres legyen, arra kérjük Önt, csatlakozzon hozzánk, sőt biztassa ismerőseit, civil szervezetek, vállalkozások, cégek vezetőit, de akár magánszemélyeket is, hogy egy-egy „Cimbora-bérlet” vásárlásával élményeket ajándékozhassunk olyanoknak, akik megérdemlik, de nem kaphatják meg azokat. (A VOSZ az akcióban résztvevő tagjainak kedvezményeket is ajánlott.)

Ha Ön is csatlakozna hozzánk, keresse személyesen vagy telefonon a színház jegyirodájában a Cimbora-bérleteket. Befizetéséről, átutalásáról igazolást kap, a későbbiekben pedig folyamatosan tájékoztatjuk a támogatókat arról, melyik iskolák és hány diák kapta meg az ajándékot. (Akciónkat Rátóti Zoltán színházigazgató beleegyezésével indítjuk el, a Cimbora-bérletek elosztásában, a pedagógusok mellett a jegyiroda munkatársai segítenek. Így, ezeknek az embereknek a segítségével, bevonásával garantálni tudjuk, hogy valóban a legjobb helyekre jutnak el a bérletek.)
Hisszük, hogy ez a kis támogatás, ez a néhány órányi öröm életre szóló emlékként maradhat meg sok gyermek számára.

„Nincs mese – legyen mese!”

(Az első bérleteket A népmese napja záróeseményén, a Csiky Gergely Színházban osztjuk ki szeptember 29-én.)

Kezdeményezésünk sikere nem a ráfordított összegen, inkább az segítők számán múlik, így elsősorban mindenkit arra kérünk: vigye jó hírét ötletünknek!

A színház jegyirodájának elérhetőségei: Kaposvár, Fő utca 7. (az Európa Park szívében)
nyitva tartás: H – P: 9.00 – 17.00, SZ: 9.00 – 12.00 
tel: 82/511-207, 511-208, 511-209; e-mail: jegyiroda(kukac)csiky.hu - áll a színház közleményében.

Címkék: cimbora, bérlet, előadás, színház, kaposvári, kultúra