Mint arról korábban beszámoltunk: a márciusi online szavazáson a felsőmocsoládi öreg hárs nagy fölénnyel verte az európai mezőnyt. Összesen 11158 szavazattal lett az Európai Év Fája.

Most újabb két somogyi fa versenyez a közönség szavazataiért. A hazai Év Fája részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el.

A 60 nevezőből 13 fát juttatott tovább az Ökotárs Alapítvány zsűrije. Ezek vehetnek részt a nyilvános döntőben, melyben a közönség szavazatai alapján dől el, hogy melyik fa nyeri el az Év Fája címet.

Az idei versenyben az Év Fája mellett Hős Fát is lehetett jelölni, azaz valamilyen okból veszélyeztetett példányt, amelynek megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek jelölői. A 13 döntős közt már ott rejtőzik a Hős Fa cím győztese is, de arra, hogy melyik fa kapta ezt a címet, csak a közönségszavazás után derül fény.

A két somogyi döntős fa:


Ezeréves fa

Nagyberény ama csodálatos kis zugok egyike hazánkban, ahova a hétköznapi turista csak ritkán téved. A Honfoglalás 1000. évfordulója alkalmából 1896-ban ültették a ma is hűs árnyékával csalogató, mintegy 20 fából álló tölgyfacsoportot, amit a berényiek apraja nagyja csak Ezeréves fának hív.

A fa mind a település lakosságának, mind az iskola diákjainak az összetartozás jelképe.

Nagyberényi Ezeréves fa


Az Ezeréves fa nemrégiben túlélt egy villámcsapást is. A 116 éves 22 méter magas kocsányos tölgyfa tehát élni akar. Mementóként jelképez sok mindent. A harcot, melyet fiataljaink vívtak a csatákban, s melyet ma is vívnak az iskolapadban. A területet a Magyar Honvédelmi Szövetség lőtérnek is használta, a bevonulás előtt a fiatalok itt sorakoztak és gyűjtöttek tapasztalatot lövészetből, célzásból. A fa ekkor sem adta meg magát, jelképezve a kitartást és állhatatosságot. Egy nagyberényi monda szerint az egyik család még aranyat is talált a fa tövében, abból vásárolták a község határában lévő földeket.

Az alsóbogáti Odvas fa

Valahol a somogyi dombság szívében járunk, egy apró, de annál bájosabb falu, Alsóbogát közepén. Az itt található odvas fa története szerint hatalmas vihar érte el a falut az 1900-as években. Szélvihar tombolt, órákon át szakadt az eső és villámlott. Másnap vették észre, hogy az akkor már több mint 100 éves platán szétnyílt, s kiégett. Az egész falu a csodájára járt, s hálával adóztak féltően védelmező lombja előtt.



Különleges formája és a története miatt a gyerekek kedvelt játszóhelye a platán környéke lett. Az odú belső magassága 6 méter, külső nyílása 4 méter magas. A 150 éves platán összesen 40 méter magas.

A versenyben résztvevők fák teljes történetét ide kattintva megtekinthetik!

Szavazáshoz kattintson ide és keresse ki a nagyberényi Ezeréves fát (9) vagy az alsóbogáti Odvas fát (11). Írja be e-mail címét kedvenc fája mellé. Ezután e-mailben küldenek egy megerősítő linket, melyre kattintva válik érvényessé szavazat.

Címkék: Odvas fa, Év Fája, Ezeréves fa, 2012, szavazás, kultúra