Az élmezőnyben szereplő 400 éves hárs jóval megelőzte európai társait. Második helyen végzett a romániai köpeci szil 9812 szavazattal, és a harmadik pedig a bulgáriai kívánság fa lett 6071 szavazattal.

A szavazáson részt vett hét fa mindegyike különleges erővel bír és mint az eredmény is mutatja idén a felsőmocsoládi öreg hárs lett a legkülönlegesebb.

felsomocsoladi_oreg_hars_1.jpg

A felsőmocsoládi öreg hárs a legenda szerint mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt. A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt. Történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek”.

A díjátadó rendezvényre Brüsszelben kerül sor, a győztes fa nevezői az ismert cseh művész, Martin Patřičný által készített trófeát vehetik át.

A verseny eredménye:

1. Az öreg hárs - Magyarország - 11158 szavazat

2. A köpeci szil - Románia - 9812 szavazat

3. A kívánság fa - Bulgária - 6071 szavazat

4. Lipany hársfája - Szlovákia - 5591 szavazat

5. Deblin tölgyfája, a Grot - Lengyelország - 3685 szavazat

6. Skalickai fasor - Csehország - 2976 szavazat

7. Pisztáciafa Ghisonacciában (Haute-Corse) - Franciaország - 2056 szavazat

Címkék: Felsőmocsoládi öreg hárs, európai év fája, nyertes, szavazás, verseny, kis szines