Csomagolják a tankönyveket az egyik kaposvári vállalatnál. Idén tíz százalékkal kevesebbet, mint tavaly.

- A nagyobb oka változatlan maradt a tankönyvtámogatás összege, 12 ezer forint per diák. Ezekbe bele kell az intézményeknek férniük, nem léphetik át. Nem maradt arra pénz, hogy ebbe plussz pénzzel beszálljanak az önkormányzatok - mondta a Tankönyvvilág Kft. raktárvezetője, Mester Károly.

455 ezer könyvet juttatnak el öt nap alatt a dél-dunántúl iskoláiba. Az intézményben a diákok segítenek a tankönyvek pakolásában. Név szerint rakják szét a csomagokat. Sok szülő csak támogatással tudja megvásárolni a tankönyveket.

- Majdnem a tanulóink fele tankönyvtámogatásra jogosult, vagy mert három gyerekek, vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, számukra a tankönyvek ingyenesek - tájékoztatott a Toldi Lakótelepi Általános Iskola tankönyvfelelőse, Nagy Zoltánné.

A tankönyvek árai idén nem emelkedtek. 2008 óta folyamatos csökkenés tapasztalható. Idén a legolcsóbb az elsős tankönyvcsomag, ami 8000 ezer forintba kerül. A legdrágább pedig a szakképző iskolások tankönyvei. Egy elsős csomagja akár 33 ezer forintba is kerülhet. Egyes somogyi iskolákban már vasárnap elkezdik kiosztani a tankönyveket, de a legtöbb helyen hétfőtől adják át a csomagokat.

Címkék: nebuló, tanév, kezdés, tankönyv, iskola, kultúra