A jelenlegi tárgyalások alapján a kaposvári egyetem önálló marad, szükséges lesz a karoknak valamiféle átmozgatása, de a legfontosabb alapvető cél, hogy Kaposvár egyetemi város maradjon - jelentette ki Dr. Heintz Tamás fideszes országgyűlési képviselő, a Kapos Televízió kedd esti fórumában. A korábban nyilvánosságra került kormánytervezet szerint a 29 felsőoktatási intézményből csak 12 egyetem maradna állami fenntartású. Eszerint elveszítené önállóságát egyebek között a Kaposvári Egyetem is.

A másik vendég, Dr. Mátrai Márta hozzátette: a felsőoktatási koncepció, hamarosan a kormány elé kerül. Lehetséges, hogy már a jövő héten. A fideszes parlamenti képviselő szerint a kaposvári egyetemnek olyan hírneve van, és olyan modern szellemi műhely zajlik itt, amivel kevés egyetem büszkélkedhet.

- Úgy gondolom fejleszteni kell a kaposvári egyetemet, ha mód és lehetőség van rá. Hiszen tudjuk, hogy a Kaposvári Egyetemen a szakok átszervezése folyamatban van. Lehet, hogy a kaposvári egyetem bővítése is szóba kerülhet - mondta a képviselőasszony.
Mátrai Márta szerint olyan vezetése van az egyetemnek, hogy nagy valószínűséggel valamennyi kart sikerül megmenteni.
A képviselők megígérték, hogy ha az egyetem fejlesztése szóba kerül, akkor mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, hiszen ahol diákok vannak, ott  abban a városban van élet. Kaposvár ezelől nem zárkózhat el, és nem is mondhat le róla.

A somogyi campus 2000-ben kapott egyetemi rangot. Azóta 10 milliárdos fejlesztés valósult meg. 2600 hallgató tanul itt négy karon.

Korábbi cikkeinkből: a kaposvári egyetem sorsáról szóló államtitkári véleményt itt, az egyetem rektorának álláspontját pedig itt olvashatják.

Nézzék meg a Fórum teljes adását is!

Címkék: karok, lobbi, képviselő, egyetem, kultúra, kaposvár