Prof. Dr. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora – hat másik felsőoktatási intézmény vezetőjével együtt – személyes megbeszélést folytatott Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős
államtitkárral, a napokban kiszivárgott, felsőoktatást átalakítását célzó munkaanyag-tervezetről. A Kaposvári Egyetem vezetése a megbeszélések alapján kijelentette, hogy mind a négy kar változatlan képzési struktúrában folytatja munkáját. Sem a jelenleg már folyó képzések, sem a szeptemberre meghirdetett új szakokban nem történik változás. Az Egyetem a képzések folyamatosságát garantálja, az új hallgatókat pedig folyamatosan fogadja, és várja - jelentette ki közleményében a kaposvári rektor.

Prof. Dr. Szávai Ferenc a megbeszélésekről annyit közölt: az egyetemi vezetők kérdésére az államtitkár válasza az volt: a nyilvánosságra került koncepció csupán egy olyan elképzelés, amely sem intézményi, sem kari lebontásban nem tartalmaz konkrét intézkedési tervet, és ilyenről a kormány sem tárgyalt. A megbeszélésen ugyanakkor a résztvevő felek egyetértettek abban, hogy az intézményrendszer átalakítására, racionalizálására szükség van, ám ezt megelőzően újabb egyeztetés történik, amelyen a Kaposvári Egyetem vezetése is részt vesz majd.

A Kaposvári Egyetem vezetése ugyanakkor fontosnak tartja, hogy bármilyen forgatókönyv szerint is zajlik majd a kormány felsőoktatási reformja, az bizonyosan hosszú távú koncepció mentén történik. Így földindulás-szerű változásokra a közeljövőben senkinek nem kell felkészülnie.

Az biztos: a város és a megye vezetése folyamatosan lobbizik az egyetem önállóságáért.

Hoffmann Rózsa az egyeztetésen újfent megígérte, hogy mielőtt bármiféle döntést hoznának, mindenképpen konzultálnak az érintett intézményekkel. Az államtitkár úgy gondolja: a felsőoktatási koncepció még májusban megszületik, és bízik benne, hogy a kormány is érdemben tárgyalja, de azt még nem lehet tudni, hogy döntés mikor születik.

A Kaposvári Egyetem körüli változásokról, az intézmény és a város lobbijáról szóló korábbi cikkünket itt olvashatják.

Címkék: négy kar, lobiiznak, Kaposvári, Szita, marad, Károly, egyetem, kultúra