A rehabilitáció során több ezer négyzetméterrel nőtt a sétálóövezet nagysága, új köztéri alkotásokkal gazdagodott a város, 21. századi színvonalú rendezvényközpont lett a Szivárvány Filmszínház, s több létesítmény megépülésével 185 parkolóval több áll ezentúl az autósok rendelkezésére.

Az Európai Unió támogatásával készült 2,4 milliárd forintos beruházásnak turisztikai jelentőségén kívül gazdaságélénkítő szerepe is van. A belvárosi rehabilitációról Szita Károly polgármester tartott sajtótájékoztatót.

- Tanulmányok tucatja jelent meg Európában arról, hogy a vállalkozások letelepedésénél az elsődleges szempont ma már nem a település önkormányzata által nyújtott kedvezmények, illetve a helyi adó mértéke, hanem a hangulat. Az, hogy milyen életminőséget tud nyújtani az adott város. Vagyis a munkahelyek teremtése érdekében mindenképpen vonzóvá kellett tennünk a városunkat. Ez a tény alapozta meg azt a nagyszabású átalakítást, ami a belvárosban történt az elmúlt bő egy évben - mondta Szita Károly.

A polgármester kiemelte: a szándék önmagában nem volt elegendő, szükség volt pénzügyi támogatásra is. Ezért Kaposvár élt az Európai Unió által a belvárosok átalakítására kiírt pályázatával, és 1,1 milliárdos támogatást nyert el az összesen 2,4 milliárd forintba kerülő, számos fejlesztési helyszínt felsorakoztató beruházáshoz.

A rehabilitáció keretében több mint 30 ezer négyzetméter újult meg; növényszigetekkel és padokkal díszítve sétálóutcává alakult az Ady Endre utca, vegyesforgalmi úttá a Noszlopy Gáspár utca. Az egységes megjelenést a vendéglátóhelyek elé épített teraszok is erősítik.

A városháza alá kétszintes mélygarázs, az Ady utca északi tömbjébe pedig kétszintes parkolóház és illatkert épült. Teljes egészében megújult a Szivárvány Filmszínház épülete, a 300 férőhelyes Lamping-ház korszerű színpad-, hang- és fénytechnikájával színvonalas rendezvények otthona lesz. Újköztéri alkotások is színesítik a belvárost: Gera Katalin és Sörös Rita szobrai az Ady utcát, Bors István, Horváth Balázs és Weeber Klára művei a Noszlopy utcát díszítik.

A megújult belvárost a szeptember harmadikán kezdődő háromnapos rendezvénysorozattal vehetik birtokba a kaposváriak. A borfesztivállal összekötött bulin fellép Halász Judit, Demjén Ferenc, Rúzsa Magdi, Torma Emese, vendégünk lesz az Experidance. A Szivárvány is bejárható lesz, s Bors István szobrainál felcsendül végre Vivaldi zenéje is. A 11 perces zenei játékot kétóránként hallgathatják majd meg a belvárosban sétálók.

Az építkezés befejezése után, keddtől ismét járható lesz a Városház utca és a Noszlopy Gáspár utca, az Ady északi tömbben lévő parkolóházat pedig péntek reggeltől használhatják az autósok. Bejárata a Kontrássy utcából nyílik. Bár a beruházás elkészült, apróbb javításokra még szükség van, s az Ady utca vízelvezetését is meg kell oldani - mondta Kis Szabolcs, a munkálatokat ellenőrző Veszprémber Kft. vállalkozási igazgatója.

Kaposvár 100 százalékos minőséget vár el, s csak azután fizeti ki a teljes munkát.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Egy kis történelem...

1988-ban készült el Kaposvár sétálóutcája, ekkor fogalmazódott meg, hogy kell a belvárosba olyan övezet is, amely nem az autósoké, hanem a gyalogosoké. A kiindulási pont lehetővé tette a sétálóövezet későbbi bővítését, ezt azonban csak úgy lehetett megtenni, hogy a belváros környékén parkolási lehetőséget kellett biztosítani. 2000-ben az Európa park, 2003-ban a Múzeum köz, majd a Teleki utca, 2004-ben pedig a Kossuth tér szépült meg. A mostani beruházás keretében sétálóutcává alakuló Ady Endre utca és a vegyesforgalmú Noszlopy Gáspár utca rendezésével a kaposvári belváros elnyerte a két évtizede megálmodott formáját.

Címkék: Miénk a város, Szita Károly, kultúra, Kaposvár