A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. A hívek a Ferenc pápának felajánlott támogatással segíthetik az egyház karitatív jelenlétét világszerte - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata szerdán az MTI-vel.

Azt írták: az ukrajnai háborús helyzet, illetve a többi fegyveres konfliktus és az egyéb nehézségek egyre sürgetőbbé teszik, hogy tettekkel, látható jelekkel is segítsék a pápa tevékenységét, az egész világra kiterjedő karitatív misszióját.

Tavaly a Magyar Katolikus Egyház 78 millió forintnyi adományt küldött a pápa céljaira - tették hozzá.

A Vatikán karitatív céljait a hagyományos templomi gyűjtés mellett banki átutalással is lehet támogatni, valamint a Szentszék honlapján online adományokat is fogad a Péterfillér Hivatal.

Az úgynevezett péterfillérek gyűjtése a 8. században kezdődött, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának. Ekkortól alakult ki a "Denarius Sancti Petri" adományozása, amely a középkorban az európai országokban általánossá vált.

Noha a reformáció idején elmaradt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált.

Magyarországon 1993-ban indult újra a gyűjtés, több évtizedes kényszerű szünet után - áll a közleményben.

Címkék: péterfillér, karitatív, mise, templom, gyűjt, katolikus, jótékony, kultúra