36 apró rakétát lő a levegőbe az tűzijáték, ami a kereskedők szerint az egyik slágertermék idén szilveszterkor, de nagyon viszik a három darabból álló rakétakészletet is.

- Három darab telep van egy dobozban és kettő árából meg lehet vásárolni. Ezt viszik a legjobban, ez már lassan kezd fogyni. Különböző kategóriájú termékeink vannak, a gyerekeknek a játékos termékek, középkategóriák vannak és vannak a professzionális, nagyobb telepek - mondta Boda Gábor pirotechnikus.

Somogyban 19, Kaposváron pedig 8 helyszínen lehet tűzijátékokat vásárolni. Aki nem megfelelően forgalmazza, tárolja vagy használja fel a tűzijátékokat az szabálysértést követ el és akár 150 ezer forint bírságot is kaphat, emellett pedig helyszíni bírságot is kiszabhatnak.

null

- A rendőrség, a közterület felügyelet illetve a hivatásos katasztrófavédelmi szerv helyszíni bírságot szabhat ki, ezen szabályok megszegőivel szemben. Helyszíni bírság összege 5 ezer forinttól, 50 ezer forintig tejedhet - árulta el az SMRFK igazgatásrendészeti osztályvezetője, Leposa Péter.

A szabályok betartása mellett nem árt óvatosnak is lenni. A pirotechnikai eszközök ugyanis súlyos balesetet okozhatnak.

- A piroboxokat állítsák sík, illetve szilárd felületre. A rakétákat semmi esetre se indítsák kézből, hiszen ez is balesetveszélyes, a tűzijátékok indításakor, abba semmi képen sem hajoljunk bele, illetve ne irányítsuk emberek, állatok, valamint épületek felé - foglalta össze a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának szóvivője, Bázelné Mihályka Szabina.

A tűzijátékokat december 31-én este 6 órától újév első napjáig, reggel 6 óráig lehet felhasználni. A fel nem használt termékeket január 5-ig lehet leadni ugyanott, ahol korábban megvásárolták.

A tűzijátékok mellett egyébként elkezdték árulni a maskarákat, a konfettiket és trombitákat is. Volt olyan kisgyerek, aki már ma szilveszteri hangulatban járt Kaposvár főterén.

Címkék: tűzijáték, robban, kaposvár, kis szines