Mint ahogy arra már utaltunk, a jövő kedd és szerda időjárása csapadék szempontjából továbbra is bizonytalan.

A sarkvidéki levegő a mediterrán térségbe jutva, hétfőtől egy újabb mediterrán ciklont generál. Valószínű, hogy kedd napközben a ciklon csapadékzónája megközelíti déli határainkat. A mostani számítások szerint a jelentősebb csapadék, határainkon kívül marad.

Azt azonban nem lehet kizárni továbbra sem, hogy a ciklon 50-100 km-re északabbra tolódjon. Ebben az esetben az ország déli tájain pár cm hó is előfordulhatna. Egyelőre a legesélyesebb erre az Alföld déli része. A Balkán ezzel szemben jelentős mennyiségű havat kap a ciklonból. Továbbra is esélyesebb hogy a hideg periódus jelentősebb hó nélkül zajlik le, de teljesen nem lehet kizárni ennek ellenkezőjét sem.

Az előrejelzésben bekövetkező változásokról természetesen folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

Ez a kép a GFS modell hóvastagság előrejelzése szerdára. Látszik a térképen, hogy a modell 9 cm havat vár az Alföld déli részeire (fehér szín).



Ez pedig, a GEM időjárási modell csapadék előrejelzése szerda délre. A modell úgy számítja, hogy a ciklon csapadékzónájával északabbra terjeszkedik (a kék szín a térképen a csapadék határát jelöli). Ebben az esetben Somogyban is lehetne pár cm hó. Egyelőre bizonytalan a helyzet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, meleg, nyár, ősz, , időjárás, kis szines