facebook alapító


A 2012-es felsővezetői fizetéseket vizsgálták nemrég Észak-Amerikában. A felmérésben 2259 vezérigazgató fizetését vizsgálták Észak-Amerikában, amiben nemcsak az alapbért nézték, hanem az egyéb juttatásokat is, mint például a részvényjutalmakat, amik ezen a szinten általában nagyon nagy részét teszik ki a kompenzációs csomagnak.

Az első helyre a Facebook alapítója futott be. Zuckerberg alapfizetése 503 205 dollár volt évente, ami első ránézésre nem is olyan sok: "pusztán" 8,9 millió forint volna havonta. Csakhogy, Zuckerberg rengeteg részvényopcióban részesült korábban (több mint 60 millió darab) és ezek felhasználása teljesen megváltoztatja a fizetésének a nagyságrendjét.

Ugyanis a közösségi portál 2012-es tőzsdére vezetését követően, nagyjából 1 milliárd dollár  értékben adott el részvényeket és mindez az egyéb mellékbevételeivel együtt a lista élére helyezte a fiatal startup zsenit és vállalatvezért.

Összehasonlításképpen a listán megtaláljuk még az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot is, aki 143,8 millió dolláros éves jövedelemmel rendelkezett 2012-ben, illetve a Starbucks vezér Howard Schultzot is, aki 117 millió dollárt tudhatott magáénak. Zuckerberg tehát a részvényopcióinak értékesítésével jelentősen túlszárnyalta őket a listán.

A felmérés 11 éves története során ez volt az első eset, hogy egyszerre kettő vezérigazgató bére is meghaladta az 1 milliárd dolláros szintet ugyanabban az évben. Zuckerberg után a másik milliárdot kereső milliárdos Richard D. Kinder volt a Kinder Morgan éléről, ami egy óriási amerikai energiaipari vállalat.

Címkék: legjobban, kereső, részvény, pénz, facebook, kis szines