(Fotó: Reuters)

Egy hét alatt ez a második eset, hogy egy igen ritkán látott, mélytengeri szíjhalat sodort partra a víz Dél-Kaliforniában. A mostani tetemre péntek délután bukkantak az arra járók, akik nyomban értesítették a hatóságot, először ugyanis azt hitték, hogy a mintegy 4 méter 10 centis hal egy bálna.

Mire a zsaruk kiérkeztek már jókora csoportosulás alakult ki az igen furcsa, kígyószerű haltetem körül. Az egyenruhások rögtön látták, hogy valami igazán különlegesre bukkantak, ezért értesítették az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutató Ügynökség szakértőit is, akik a helyszínre érve feldarabolták és hűtőtáskába pakolták a szíjhalat, majd későbbi tanulmányozások céljából laborjukba szállították.

Csaknem egy héttel korábban, ugyancsak a dél-kaliforniai partoknál bukkantak szíjhal-tetemre a búvárok. Akkor 15 emberre volt szükség ahhoz, hogy a partra cipeljék a mélytengeri lényt. Élő szíjhalat legutóbb egy távirányítású tengeralattjáró kapott lencsevégre még 2011-ben. Alább megnézhetik mozgás közben is az állatot.



A szíjhalak az óceánokban és a Földközi-tengerben őshonosak. Azonban csak ritkán látni őket, ugyanis néhány ezer méter mélyen élnek. Hosszuk általában csak pár méteres, de találtak már 17 méter hosszú példányt is. Mivel úszójuk jóformán nincs, azt valószínűsítik, hogy a tengeri kígyókról szóló legendák róluk születtek.

Címkék: szíjhal, mély, tetem, tenger, ritka, kis szines